Bosna i Hercegovina     | 25.12.2018. 13:53 |

Delegacija EU i EUSR u BiH duboko zabrinuti povodom situacije u Banjoj Luci

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini duboko su zabrinuti povodom situacije u Banjoj Luci od jutros. Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih s pokretom “Pravda za Davida”, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banjoj Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja - saopćeno je iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

Ambasador Wigemark i ambasadori zemalja članica Evropske unije u BiH nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

- Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka - stoji u saopćenju.

Današnji razvoj događaja u Banjoj Luci, kako se dodaje, šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH.

- I dalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja - navode iz Delegacije EU i Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Psihijatrija u Banjoj Luci neuslovna, nazire se mogućnost finansiranja gradnje novog objekta

Delegacija Ureda EU u BiH i ministar Velagić razgovarali o akcionim planovima u obrazovanju

Organizacije civilnog društva - Uz dobru volju tehničke izmjene Izbornog zakona su provodive

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'