Kultura     | 25.12.2018. 10:03 |

Brojne aktivnosti Kulturno-sportskog centra Kakanj u 2018. godini

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. decembra (FENA) - U toku 2018. godine u Javnoj ustanovi Kulturno-sportski centar Kakanj realizirano je 46 pozorišnih aktivnosti i 142 filmske projekcije.  

- Dramski studio i Škola glume su zabilježili šest premijera, četiri u vlastitoj produkciji i dvije predstave nastale u koprodukciji. U 2018. godinu, prvi put u historiji ustanove, na procesu nastanka predstave angažiran je profesionalni/akademski režiser Hari Šečić iz Sarajeva. Dokaz uspješne pozorišne scene je i nekoliko nagrada dodijeljenih Dramskom studiju i Školi glume na festivalima u Konjicu. Od 29 polaznika Škole glume 26 je završilo 9. ciklus, što je najmanji broj odustajanja polaznika. U 10. ciklus su upisana 32 polaznika - saopćeno je iz Općine Kakanj.

Sa predstavama “Ludilo udvoje”, “Fejzbukovci”, “Kamenje” i “Emigranti” zabilježeno je 12 gostovanja: Zenica, Tuzla, Lukavac, Hadžići, Živinice… Predstava “Kamenje” je imala i dva internacionalna igranja u Beranima (Crna Gora) i Beogradu (Srbija). U Domu kulture Kakanj ukupno je odigrano i 10 gostujućih predstava pozorišta iz Zenice, Sarajeva i Tuzle.

U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica i Centrom za kulturu Zavidovići pokrenut je projekt “Glumački kamp”. Prvi je održan u Kamenici (Zavidovići), a sljedeći kamp bit će održan na Ponijerima, saopćili su iz Općine Kakanj.  

Ostvarena je saradnja s Operacijom kino Sarajevo film festivala, a ustanova je bila i suorganizator Festivala kratkog filma u saradnji s Dnevnim centrom za djecu i odrasle s posebnim potrebama Dobrinje.

U 2018. godini Muzički centar je djelovao kroz program časova gitare i klavira, a osnovana je i horska sekcija. Muzički centar pohađa 100 polaznika u tri sekcije. Polaznici Muzičkog centra u saradnji s polaznicima Škole glume su imali impresivne nastupe na svečanim akademijama povodom Dana državnosti BiH i Dana rudara.

Ustanova je ostvarila saradnju s Udruženjem “Alternative” Kakanj koje u Omladinskom centru realizira “Kreativne radionice” za djecu i mlade. Ova saradnja rezultirala je i projektom pod nazivom “KICK” kroz koji će se preurediti i opremiti novom opremom prostorije Omladinskog centra koji će postati kreativni centar za mlade poduzetnike i inovatore.

 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Aarhus centar u BiH nastavlja podržavati ukidanje koncesije za izgradnju mHE na rijeci Volujak

Na GP Šamac zabranjen uvoz pošiljke drvenog materijala i pošiljke merkantilnog krompira

U akciji 'Start' oduzeta dokumentacija, novac, skupocijeni nakit (VIDEO)

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'