Regija     | 24.12.2018. 21:10 |

Srbija - Novinarke osudile ponašanje državnog sekretara, traže izvinjenje

FENA Agencije

BEOGRAD, 24. decembra (FENA) - Grupa "Novinarke protiv nasilja prema ženama" danas je najoštrije osudila ponašanje državnog sekretara Ministarstva omladine i sporta Srbije Darka Stanića, koji je na skupu Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja 'Atina', jednu novinarku udario papirima po zadnjici.

Kako se navodi u saopštenju, takvo ponašanje je "neprimjereno i u privatnom, a pogotovo u javnom prostoru", i odmah bi moralo da bude sankcionisano, a da se državni sekretar odmah javno izvini.

"Smatramo da su nosioci javnih funkcija paradigma društva u kome živimo i da ponašanjem treba da daju primjer, a ne da demonstriraju seksizam i primitivizam. Ovakvo ponašanje je neprimjereno i u privatnom, a pogotovo u javnom prostoru, i odmah bi moralo da bude sankcionisano, a najmanje što bi državni sekretar trebalo da uradi, jeste da se odmah javno izvini", navodi se u saopštenju koje su, između ostalih, potpisale novinarke Ljubica Gojgić, Maša Mileusnić, Olivera Miloš Todorović i druge, navodi Tanjug.

"Kao novinarke, i same se nerijetko srećemo s rodno zasnovanom diskriminacijom, uznemiravanjem i omalovažavanjem, i zbog toga, između ostalog, osuđujemo ovakvo ponašanje državnog sekretara prema koleginici", piše u saopštenju.

Ministar omladine i sporta Srbije Vanja Udovičić poručio je ranije danas da ima nultu toleranciju prema bilo kakvom vidu nasilja ili uvrjedljivog ponašanja prema ženama i dodao da će, nakon razgovora sa svim akterima incidenta na predstavljanju analize o rodno zasnovanom nasilju, donijeti odluku o sankcionisanju.

  

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Hrvatski MVEP uputio Srbiji prosvjednu notu zbog fizičkog napada na hrvatske državljane

Srbija: Pritvor jednom od osumnjičenih za napad na četvoricu državljana Hrvatske

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'