Bosna i Hercegovina     | 24.12.2018. 15:36 |

Skupština većinom glasova usvojila odluku o nepovjerenju  Vladi BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 24. decembra (FENA) - Trinaest poslanika Građanskog bloka na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine Bosanskopodrinjskog kantona Goražde koja je zakazana i održana na njihovu inicijativu, usvojili su Odluku o nepovjerenju Vladi BPK Goražde.

Odluka je na sjednici, koju je po ovlaštenju ove grupe poslanika  zakazala i njome predsjedavala Edita Velić (DF), usvojena neočekivano, a nakon što je Vlada povukla prijedlog Odluke o privremenom finansiranju BPK za prva tri mjeseca 2019. godine te se usprotivila predloženom zaključku kojim se ograničava njen rad.

Poslanik SDP-a Emir Frašto predložio je zaključak kojim bi se aktuelnoj vladi ograničila ovlaštenja, osim u dijelu obavljanja svakodnevnih, minimalnih i neophodnih poslova. U skladu s ovim zaključkom, to bi podrazumijevalo da se neće vršiti nikakav prijem u radni odnos po bilo kojem osnovu, niti realizovati konkursi koji su u toku kao ni da se neće donositi akti odnosno sklapati i realizovati bilo kakvi ugovori o provođenju raspisanih tendera/konkursa.  

Nakon usvajanja Odluke o nepovjerenju Vladi BPK poslanici SDA, Liberalne stranke i SBiH napustili su sjednicu.

- Iako je Vlada govorila da želi sarađivati, došli smo u situaciju da ne prihvataju zaključke koji ih u nekom pravcu usmjeravaju, da ne bude tih konkursa koji se objave danas ili jučer, trošenja sredstava. Povukli su i odluku o privremenom finansiranju. Da bude teško. Kome!? Građanima, uposlenicima. Spremni su i na to i mislim da će se sve to fino posložiti - izjavio je Frašto. 

Poslanica Demokratske fronte (DF) Edita Velić istakla je da će nova Vlada BPK biti formirana do polovine januara.

Na sjednici je usvojen prijedlog zaključka Muradifa Kanlića (SBB) o uspostavi Kolegija Skupštine, koji će biti kompletiran nakon izbora rukovodstva Skupštine, a Editi Velić dato ovlaštenje da u narednom periodu koordinira, saziva i vodi sjednice.

Građanski blok čine Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL), SDP, DF, A-SDA, Nezavisni blok, Goraždanska priča i Naša stranka.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo