Kultura     | 23.12.2018. 12:34 |

Iman Bajrović pobjednica dječijeg festivala "Šta se pjesmom sanja"

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 23. decembra (FENA) – Sedmogodišnja Goraždanka Iman Bajrović pobjednica je 19. Internacionalnog dječijeg festivala „Šta se pjesmom sanja“ koji je sinoć održan u Goraždu.

Sa pjesmom „Goraždansko sunce“ i nastupom koji su plesom upotpunili mališani vrtića „Sunce“ Iman je očarala i stručni i dječiji žiri koji su joj dodijelili prva mjesta. Odlukom stručnog žirija, drugo mjesto osvojili su Emina i Emir Geca sa pjesmom „Uspavanka za moga brata“, dok je treća nagrada pripala Ireni Matović iz Požege (Srbija) koja se predstavila s pjesmom „U ime ljubavi“. Dječiji žiri drugu nagradu dodijelio je Adeli Obući iz Goražda koja je izvela pjesmu „Molitva“, dok su treće osvojili Emina i Emir Geca.

Nagrada za najbolji tekst dodijeljena je Slavku Klisuri koji je napisao pobjedničku kompoziciju „Goraždansko sunce“, a ona je odlukom stručnog žirija imala i najbolju muziku koju je uradio Muris Hubjer. Aranžman pjesme potpisuje Adnan Mušanović.  

Slavko Klisura koji tradicionalno na festivalima osvaja nagrade za najbolje tekstove pjesama za djecu i ove godine novčanu nagradu odlučio je pokloniti Odjeljenju učenika sa intelektualnim poteškoćama i kombinovanim smetnjama u Osnovnoj školi „Fahrudin Fahro Baščelija“ kojem je svoj dio novčane nagrade poklonila i pobjednica festivala Iman Bajrović.  

Devetnaesti internacionalni dječiji festival „Šta se pjesmom sanja“ i ove godine okupio je izvođače i autore iz BiH, Srbije i Bugarske, a na festivalu čija je poruka bila „Ljubavi, ljubavi dajte djeci svijeta“, izvedenoje 13 novih kompozicija. U revijalnom dijelu večeri, nastupili su pobjednici i najuspješniji učesnici proteklih festivala.  

Organizator, Javna ustanova Centar za kulturu Goražde, tradicionalno i sa ovog festivala izdao je CD sa svim pjesmama kako bi one stigle do što većeg broja djece, širom BiH i van njenih granica.

Pokrovitelj festivala bio je Grad Goražde dok su zlatni sponzori ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, a manifestaciju su podržali i brojni drugi sponzori.

Prvi Festival dječije pjesme "Šta se pjesmom sanja" održan je ratne 1994. godine i predstavlja simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana