Svijet     | 23.12.2018. 12:07 |

Hrišćani u pojasu Gaze slave Božić

FENA Internet

GAZA, 23. decembra (FENA) - Manjinska hrišćanska zajednica iz Udruženja mladih hrišćana (YMCA) u pojasu Gaze, koji je pod vladavinom Hamasa, osvijetlila je veliko božićno stablo u gradu Gazi kako bi obilježila praznik. 

Uz zvuke praznične muzike, ogromno božićno stablo je osvijetljeno u prisustvu velike grupe hrišćana i muslimana okupljene u dvorištu YMCA, koja je galamila i pljeskala.

Čelnici hrišćanske zajednice u siromašnoj i opkoljenoj priobalnoj enklavi prisustvovali su skupu, dok su neka od djece nosila kostime Djeda Mraza.

Prije Hamasovog nasilnog preuzimanja vlasti u pojasu Gaze i izbacivanja snaga sigurnosti lojalnih predsjedniku Mahmousu Abbasu 2007. godine, broj hrišćana u priobalnoj enklavi iznosio je oko 4.000 ljudi. Ukupna populacija pojasa Gaze iznosi oko dva miliona stanovnika.

Njihov broj ipak je opao otkako je Izrael vodio tri velike vojne zračne i kopnene ofanzve na pojas Gaze u 2008., 2012. i 2014. godini.

Oko hiljadu hrišćana ostalo je u pojasu Gaze, tvrde čelnici te manjinske zajednice, dodajući da je Izrael odobrio oko 350 dozvola za hrišćane da obiđu grad Betlehem na Zapadnoj obali i Jerusalem kako bi proslavili Božić 24. decembra, prenosi Xinhua.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

U izraelskom zračnom napadu na Rafah ubijene 24 osobe

U izraelskim zračnim udarima na grad Rafah ubijeno 18 Palestinaca, među njima 14 djece

Devet članova jedne porodice ubijeno u izraelskom napadu na Rafah

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta