Svijet     | 22.12.2018. 09:38 |

NATO potvrdio nastavak misije u Afganistanu

FENA Internet

BRISEL, 22. decembra (FENA) - NATO nastavlja svoju misiju u Afganistanu nakon najave povlačenja velikog broja američkih vojnika prisutnih u toj zemlji. 

Glasnogovornica Saveza je odbila je direktno komentirati tu objavu, ali je na nedavnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a podsjetila na njihov angažman na dugoročnoj sigurnosti i stabilnosti Afganistana.

- Naš angažman je važan kako bismo zajamčili da Afganistan neće nikada postati luka za međunarodne teroriste koji nam prijete doma - dodala je glasnogovornica Oana Lungescu.

Dio američkih jedinica raspoređenih u Afganistanu su dio NATO-ove misije "Odlučna potpora" koja obučava i savjetuje afganistanske snage u borbi protiv talibana dok su drugi angažirani u odvojenim operacijama borbe protiv terorizma. Za sada se ne zna koju misiju će zahvatiti rezovi, prenosi Al Jazeera Balkans.

Blizu 7.000 od 14.000 američkih vojnika prisutnih u Afganistanu će biti zahvaćeni tim povlačenjem, prema Wall Stret Journalu i New York Timesu.

Glasnogovornica je odala počast šefu Pentagona Jimu Mattisu koji je otišao s funkcije jer se nije slagao s novom strategijom Bijele kuće obilježenom povlačenjem jedinica iz Sirije i pripremom povlačenja iz Afganistana.

- Američki dužnosnik je imao ključnu ulogu u očuvanju jakog i spremnog NATO-a za suočavanje sa sigurnosnim izazovima. On je ugledni vojnik i diplomat - rekla je glasnogovornica.

Ian Lesser, iz američkog think-tanka "German Marsall Fund of the United States" je ocijenio da evropske saveznike nije trebala iznenaditi američka najava smanjenja jedinica u Afganistanu.

- Brojne zemlje Saveza su tamo jer su Sjedinjene Države vršile pritisak da tamo budu, ali da su same odlučivale, otišle bi - rekao je Lesser.   

Taj stručnjak je ocijenio da će odlazak Mattisa dodatno pojačati zabrinutost Evropljana u vezi budućnosti američke strategije u Evropi, ali i izvan Evrope, posebno u Siriji. Dodao je da je šef Pentagona bio stup Trumpove administracije.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'