Bosna i Hercegovina     | 22.12.2018. 08:29 |

U Goraždu Internacionalni dječiji festival 'Šta se pjesmom sanja'

FENA Saopćenje

GORAŽDE, 22. decembra (FENA) – U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu će danas biti održan 19. internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja“.

U okviru jedinstvene manifestacije u tom dijelu BiH koja njeguje stvaralaštvo za djecu, ove godine bit će izvedeno 13 novih pjesama, a nastupiće mladi pjevači i autori iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić ističe da su dosadašnji festivali od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme s tog festivala mogu se čuti u brojnim medijima širom BiH i van njenih granica.

- Na proteklih osamnaest festivala izvedeno je više od 260 pjesama a pred publikom je nastupilo više od 280 malih pjevača. Sve te pjesme pohranjene su na nosačima zvuka kako bi trajno bile zapisane, i to predstavlja veliko bogatstvo. Osim autora i djece s područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja - kaže Fejzić.   

Rukovodilac kulturno umjetničkih djelatnosti u Centru za kulturu Mensura Sijerčić naglašava da ova manifestacija skoro dvije decenije promoviše i njeguje stvaralaštvo za djecu.

Prvi Festival dječije pjesme "Šta se pjesmom sanja" održan je ratne 1994. godine i predstavlja simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona.

Poruka 19. festivala koji slavi dječiju radost je "Ljubavi, ljubavi, dajte djeci svijeta”. Nakon takmičarskog dijela večeri i proglašenja najuspješnijih pjesama i izvođača, prema odlukama dječijeg i stručnog žirija, u Domu mladih Centra za kulturu danas će biti promovisan CD sa festivalskim pjesamama.

Pokrovitelj festivala je Grad Goražde, zlatni sponzori su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Manifestaciju su podržali i brojni drugi sponzori.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana