Svijet     | 21.12.2018. 15:54 |

Afganistanski zvaničnik - Povlačenje američkih vojnika imat će slab uticaj

FENA Internet

KABUL, 21. decembra (FENA) -Povlačenje polovine od 14.000 američkih vojnika koji borave u Afganistanu imalo bi slab uticaj na borbene kapacitete afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti, izjavio je u petak portparol predsjednika Ashrafa Ghanija, Haroon Chakansuri.

Chakansuri je reagirao na izvještaj da Pentagon razvija planove da povuče 7.000 američkih vojnika do ljeta. Kazao je da je afganistanska vojska nadležna za sigurnost zemlje od 2014. kada se više od 10.000 NATO-vih vojnika povuklo. Otada su američke snage pružale obuku i savjete, pomažući u vojnim operacijama samo kada su afganistanske trupe to tražile od njih.

Talibani su, ipak, snažniji sada nego kada su bili svrgnuti s vlasti u 2001. Oni kontroliraju ili drže pod svojom vlašću skoro polovinu zemlje, izvodeći skoro svakodnevne napade koji uglavnom za cilj imaju afganistanske snage sigurnosti.

Talibanski zvaničnik, koji je odbio da se predstavi jer nije bio ovlašten da se obraća medijima, nazvao je planirano povlačenje "pozitivim korakom" koji bi mogao pomoći u naporima na dogovorenom prekidu sukoba.

Od invazije na Afganistan u 2001. godini, SAD su izgubile više od 2.400 vojnika i potrošile su više od 900 milijardi dolara u svom najdužem ratu, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

Iračka oružana grupa Kataib Hrzbollah obustavlja vojne operacije protiv američkih vojnika

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana