Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 14:32 |

Goražde: Obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21.decembra (FENA) – Predstavnici Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK, Savjeta za kulturu koji djeluje pri ovom ministarstvu, učenici goraždanskih srednjih škola i Osnovne škole „Husein ef. Đozo“ danas su simbolično obilježili godišnjicu stradanja Drinskih mučenica. Polaganjem cvijeća na spomen obilježje odata je počast časnim sestrama koje su u Goraždu četnici zvjerski ubili u ratnom vihoru 1941. godine.  

- Naša je trajna obaveza da se sjećamo njihove žrtve, da znamo šta se desilo i da svu našu energiju ulažemo u napore da se suprostavljamo mržnji i fašizmu. Vama, dragi đaci, poručujem da ste vi generacija koja treba da nosi i zastupa mir u vašim srcima i djelovanju – rekao je resorni ministar Damir Žuga.

Historijski sat učenicima je održao član Savjeta za kulturu BPK Goražde Sead Tafro, koji je i inicijator izgradnje spomen ploče Drinskim mučenicama.

- Čuvajmo sjećanja ne ove časne i hrabre žene, jer je to naša obaveza. Njihov trag u Goraždu vodi nas do najprečeg u našim životima, do izgradnje trajnog mira i promovisanja dobrote – kazao je Tafro.

Sestre Berchmana Leidenix iz Austrije, Jula Ivanišević iz Hrvatske, Krizina Bojanc i Antonija Fabjan iz Slovenije te Hrvatica mađarskoga porijekla Marija Bernadeta Banja obavljale su svoje dužnosti u samostanu Marijin dom na Palama. Časne sestre iz reda Kćeri ljubavi božije četnici Draže Mihailovića su zarobili 11. decembra 1941. godine. Samostan su zapalili, a pet redovnica poveli pješice prema Goraždu po velikoj hladnoći. Najstarija, 76-godišnja sestra Berchmana nije fizički mogla izdržati put pa su je četnici ubili, dok su ostale četiri sestre zatvorili u tadašnju kasarnu, danas OŠ „Husein ef. Đozo“ u Goraždu. Nakon što su vojnici provalili u njihovu sobu sa namjerom da ih siluju, spašavajući čast od četničkog terora hrabre časne sestre su skočile sa prozora.

Pred zgradom kasarne, teško povrijeđene četnici su ih ubili i potom njihova tijela bacili u Drinu.

U znak sjećanja na časne sestre, poznate kao Drinske mučenice, koje su umjesto poniženja izabrale smrt, u gradu na Drini obilježeno je mjesto njihovog stradanja.

Spomen obilježje Drinskim mučenicama, koje je Vatikan službeno proglasio blaženima, otvoreno je dan nakon njihove beatifikacije u sarajevskoj Zetri, 24. septembra 2011. godine. Od tada ovu lokaciju u gradu na Drini pohode na stotine vjernika iz cijelog svijeta. Vođeni su i razgovori o podizanju kapele posvećene hrabrim časnim sestrama, ali ona još uvijek nije izgrađena.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!