Bosna i Hercegovina     | 21.12.2018. 14:24 |

Reprogram dugoročnog kreditnog zaduženja Grada Bihaća

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 21. decembra (FENA) - Grad Bihać je u protekle dvije godine uspio da popravi finansijsku sliku, stabilizira budžetske prilike, vrati dobar dio dugovanja prema dobavljačima i finansijskim institucijama od skoro 10.000.000 KM, te povrati rejting kod financijskih institucija i međunarodnih organizacija - saopćeno je iz Kabineta gradonačelnika Grada Bihaća.

Kako se navodi, time se otvorila šansa za povlačenje novih sredstava kojima Gradska uprava na čelu sa gradonačelnikom Šuhretom Fazlićem želi nakon dvije godine stabilizacije, u naredne dvije godine krenuti u solidan investicioni zamah i realizaciju brojnih infrastrukturnih projekata.

Na dnevnom redu 28. sjednice Gradskog vijeća Bihać, koja je zakazana za ponedjeljak 24. decembra, naći će se Prijedlog odluke o reprogramu i dodatnom zaduženju Grada Bihaća.

- U prethodnom periodu vršene su mnogobrojne analize u iznalaženju modela finansiranja nužnih infrastrukturnih projekata na području grada, a koji ne bi ugrozili trenutnu finansijsku stabilnost. Otplatom kreditnih obaveza u periodu 2017-2018. godina u iznosu 2.720.000 KM glavnice i 1.020.000 KM kamate uspjeli smo po kreditnom sporazumu iz 2014. godine izvršiti umanjenje kamatne stope za 1,45 posto sa kreditorom. Redovnom otplatom bez kašnjenja značajno smo poboljšali položaj kod kreditora što je rezultiralo smanjenjem troška kamata kredita za 850.000 KM u odnosu na potpisani ugovor u 2014. godini - kaže se u saopćenju.

Grad Bihać je u prethodnom periodu uspostavio stabilnost finansijskog sistema uz potpuno poštivanje budžetske ravnoteže. Na tom putu provedena je racionalizacija javne potrošnje što je rezultiralo efikasnim upravljanjem javnim finansijama, efektivnom javnom potrošnjom, koja je rezultirala smanjenjem akumuliranog deficita.

- Stabilizacijom finansijskog poslovanja smo dobili i bolji položaj na tržištu kapitala, te stvorili mogućnost da u 2019. godini dobijemo kredit po još povoljnijim uslovima. Ovom odlukom Grad ostaje u roku otplate koji je potpisan 2014. godine, a to je do marta 2026. godine. Želimo reprogramirati postojeći kredit iz 2014. godine koji je trenutno u iznosu od oko 10.000.000 KM duga, čime bi uštedili dodatnih 360.000 KM, dok bi se razlika od 2.000.000 KM sredstava iskoristila za realizuju kapitalnih investicija na području Grada u 2019. godini – navode u Gradskoj upravi.

Novi infrastrukturni projekti koji bi se realizirali iz povučenih sredstava od strane JU Zavod za prostorno uređenje Grada Bihaća predlagani su prema kriteriju investiranja u svrhu ušteda ili investiranja u svrhu ostvarenja novih prihoda, poput asfaltiranja puteva čime bi se smanjili troškovi njihovog održavanja, produženja kanalizacione i vodovodne mreže za nove priključke, probijanja novih puteva i izgradnje infrastrukture u poslovnim zonama u svrhu nove gradnje i razvoja. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno i u Bihaću i Bosanskoj Krupi

Grad Bihać i Fondacija Mozaik nastavljaju podršku programima Omladinske banka Bihać

U Bihaću i Cazinu glasalo nešto više od 40 posto od ukupnog broja registriranih birača

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta