Kultura     | 21.12.2018. 13:10 |

U Goraždu sutra 19. Internacionalni dječiji festival 'Šta se pjesmom sanja'

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 21. decembra (FENA) – U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu u Goraždu će sutra biti održan 19. internacionalni dječiji festival "Šta se pjesmom sanja“.

U okviru jedinstvene manifestacije u ovom dijelu BiH koja njeguje stvaralaštvo za djecu, ove godine bit će izvedeno 13 novih pjesama, a nastupiće mladi pjevači i autori iz Bugarske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Direktor Centra za kulturu Goražde Murat Fejzić ističe da su dosadašnji festivali od relevantnih muzičkih stručnjaka dobili veoma visoke ocjene, a pjesme sa ovog festivala mogu se čuti u brojnim medijima širom BiH i van njenih granica.

- Na proteklih osamnaest festivala izvedeno je više od 260 pjesama a pred publikom je nastupilo više od 280 malih pjevača. Sve te pjesme pohranjene su na nosačima zvuka kako bi trajno bile zapisane, i to predstavlja veliko bogatstvo. Osim autora i djece sa područja cijele BiH, učestvovali su i oni iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, Makedonije i drugih zemalja - kaže Fejzić.   

Rukovodilac kulturno umjetničkih djelatnosti u Centru za kulturu Mensura Sijerčić naglašava da ova manifestacija skoro dvije decenije promoviše i njeguje stvaralaštvo za djecu.    

- Primjera radi, samo kada se radi o tekstovima, od festivalskih pjesama moguće je sačiniti desetak zbirki poezije za djecu. Naravno, uz promociju tog stvaralaštva za djecu, jedan od ciljeva festivala je i susretanje mladih pjevača iz regije. Svih proteklih godina, oni su u Goraždu dočekivani sa radošću i radost susreta u gradu na Drini i zajedničkih nastupa na festivalu nosili su sa sobom u zemlje i gradove iz kojih su dolazili, a ne sumnjam da će tako biti i ovoga puta - kazala je Sijerčić.

Prvi Festival dječije pjesme "Šta se pjesmom sanja" održan je ratne 1994. godine i predstavlja simbol neuništivosti duha u opkoljenom Goraždu. U poslijeratnom periodu postao je jedan od prvih festivala na području BiH koji je dobio prefiks internacionalni, jer okuplja autore i izvođače sa širih prostora regiona.

Poruka 19. Festivala koji slavi dječiju radost je "Ljubavi, ljubavi, dajte djeci svijeta”. Nakon takmičarskog dijela večeri i proglašenja najuspješnijih pjesama i izvođača, prema odlukama dječijeg i stručnog žirija, u Domu mladih Centra za kulturu sutra će biti promovisan CD sa festivalskim pjesamama.

Pokrovitelj festivala je Grad Goražde, zlatni sponzori su Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK Goražde i Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo. Manifestaciju su podržali i brojni drugi sponzori.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Radionica za roditelje o važnosti radnog pamćenja kod djece

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'