Regija     | 20.12.2018. 16:10 |

Anketa- Zaev favorit za predsjednika Makedonije

FENA Nina Maslo

SKOPLJE, 20. decembra (FENA) - Na predsjedničkim izborima u Makedoniji u aprilu sljedeće godine najveće šanse za pobjedu ima makedonski premijer Zoran Zaev sa 12,4 posto podrške ispitanika, pokazala je anketa TV Telma i Makedonskog centra za međunarodnu saradnju.

Odmah iza Zaeva sa 8,2 posto podrške ispitanika nalaze se lider VMRO DPMNE Hristijan Mickoski i aktuelni šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov.

To je pokazala anketa koja je sprovedena od 7. do 14. decembra na 1014. ispitanika, prenose agencije.

Kada su u pitanju potencijalni kandidati za predsjednika Makedonije iz albanske etničke grupe, anketirani ukazuju najviše povjerenja zamjeniku predsjednika makedonske vlade Bujaru Osmaniju sa 6,8 posto podrške i bivšem ministru zdravlja Imeru Selmaniju sa 5,8 posto podrške.

Analitičari ukazuju da ne smije da se zanemari činjenica da čak 19 posto ispitanika smatra da nijedan od ponuđenih kandidata za budućeg predsjednika Makedonije nije dobar, dok 15 posto njih nisu odlučili kome bi dali svoj glas.

Anketa pokazuje da je moguć konsenzualni kandidat Scijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i albanske stranke DUI, gdje ponovo građani pružaju najveću podršku od 10,2 posto Zaevu.

Ako zajedno s predsjedničkim budu održani i parlamentarni izbori, rezultati ankete su pokazali da bi SDSM osvojio 26,9 posto glasova, dok bi VMRO DPMNE dobio 21,6 posto podrške.

 

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Predsjednički izbori u Sjevernoj Makedoniji, najveće šanse daju se aktualnom predsjedniku

Britanskim konzervativcima prijeti najgori rezultat u historiji

Nova anketa previđa da će francuska krajnja desnica na EU izborima imati najbolji rezultat ikad

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana