Bosna i Hercegovina     | 20.12.2018. 14:15 |

BH Blok - Uputstvo CIK-a dijeli BiH na tri etničke državice

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - Predstavnici BH Bloka istakli su danas na pres-konferenciji u Sarajevu da se Uputstvom CIK-a o izmjeni i dopunama Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u BiH dijeli na tri etničke državice.  

Predsjednik SDP-a i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Nermin Nikšić rekao je da ko god se upusti u realizaciju tog uputstva pristaje na podjelu zemlje, što se može smatrati izdajom Bosne i Hercegovine.

- Uputstvo koje je usvojio CIK je neustavno, a članovi CIK su se u nastojanju da ispune naloge, prvenstveno HDZ-a, u svom rješenju vodili trenutnim stanjem u kantonalnim skupštinama ne vodeći računa ni o popisu iz 2013., iako je u uputstvu uzet kao validan - naveo je Nikšić.

Dodao je da ga čini nesretnim što su Evropska komisija i predstavnici Ambasade SAD-a požurili da podrže takvo uputstvo CIK-a, te dodao da je EK bila ta koja je opredijelila CIK da ne dopusti novo brojanje glasačkih listića.

Nikšić je predstavio i 17 kriterija BH Bloka za formiranje vlasti na državnom nivou od kojih se značajan dio odnosi na unaprjeđenje izbornog zakonodavstva (elektronsko glasanje i brojanje glasova), zatim provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić i Finci, Zornić, Šlaku), popunjavanje Doma naroda Parlamenta FBiH, uvođenje instituta vanrednih izbora, te formiranje novih ministarstava na državnom nivou (za evropske integracije, za poljoprivredu, za obrazovanje, kulturu i sport).  

- Svjesni smo ograničenja, ali smo svjesno išli i s maksimalističkim zahtjevima kako bi konačno stavili u fokus bitne stvari - istakao je Nikšić.

Potpredsjednik DF-a i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Dženan Đonlagić naglasio je da će BH Blok iskoristiti sve pravne mehanizme za ocjenu ustavnosti Uputstva CIK-a pred Ustavnim sudom BiH i pred Ustavnim sudom FBiH.

- Uvjereni smo da je pet članova CIK-a koji su izglasali to uputstvo najdirektnije i brutalno prekršilo odredbe Ustava FBiH nepoštivanjem vrlo eksplicitne norme da se koristi popis iz 1991. a ne iz 2013. - kazao je Đonlagić.

Dodao je da smatraju da novi saziv Vijeća ministara BiH ne bi trebo biti formiran dok ne bude riješena novonastala ustavno-pravna kriza u FBiH jer bi to dovelo do "mostarizacije" cijele Federacije.

Predsjednik Naše stranke i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kojović rekao je da su Kriteriji BH Bloka za formiranje vlasti na državnom nivou vrlo ambiciozan dokument i početak nastajanja nove platforme koja će pozvati sve građane da pokušamo pronaći izlaz iz matrice u kojoj se BiH nalazi već 25 godina.

- Nadam se da će važnost BH Bloka postati shvaćena tek za dvije ili četiri godine i sve ću učiniti da se u tom periodu promijeni kompletno stanje i da ne bude više koalicija koje će se pravdati matematičkim kombinacijama - kazao je Kojović.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana