Najave     | 20.12.2018. 07:25 |

'Priče iz centra' otvaraju ovogodišnje 'Dane kvaliteta u zdravstvu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. decembra (FENA) - "Dani kvaliteta u zdravstvu" bit će održani 20. i 21. decembra u Sarajevu, u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ). 

"Dani kvaliteta u zdravstvu" ove godine bit će otvoreni promocijom brošure 'Priče iz centra', koja sadrži reportaže iz centara za mentalno zdravlje širom Federacije BiH.

Reportaže autora Almira Panjete prikazuju rad centara kroz životne priče korisnica i korisnika, voditelja i osoblja centara i njihov zajednički nesebični doprinos.

Urednik brošure 'Priče iz centra' Ahmed Novo navodi da, priče nastale u centrima za mentalno zdravlje, govore o pacijentima pa i zdravstvenim radnicima koji su, kako kaže, u stanju socijalne marginalizacije.

- Naša namjera je da publiciranjem i distribucijom te brošure uputimo anti-stigma poruke što brojnijoj publici, a osobe kojima je potrebna podrška iz domena mentalnog zdravlja kao i zdravstvene djelatnike smjestimo u centar pažnje i interesiranja šire javnosti gdje i zaslužuju da budu - kaže doc. dr. Novo.

Tokom manifestacije bit će održan stručni seminar za koordinatore i ovlaštene ocjenjivače kvaliteta, zdravstvene menadžere i djelatnike te pacijente i okrugli sto 'Stimulativno finansiranje zdravstvene zaštite'. Bit će održana i obuka za koordinatore i ovlaštene ocjenjivače kvaliteta.

Najavljeno je i predstavljanje pregleda aktivnosti AKAZ-a za 2018., projekti SDC-a u BiH, anketa u domu zdravlja o sigurnosti pacijenata u FBiH. Bit će predstavljene i aktivnosti vezane za pokretanje krovnog udruženja pacijenata u BiH.

Manifestacija završava dodjelom AKAZ-ovih priznanja i zahvalnica, među kojima prvi put i kolegijalnog priznanja za izvrsnost.

- Naziv ovogodišnjeg izdanja 'BiH u Europskoj uniji: Sa kvalitetom ka društvu najboljih' sadržava nastojanje da našu državu vidimo kao bitan faktor u budućnosti, koji u prestižno društvo evropskih država dolazi s jasnom sviješću o kvalitetu kao presudnom svojstvu koje nas čini poželjnim i ravnopravnim članom u punom smislu - kaže doc. dr. Ahmed Novo.

Kao direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH Novo će, na 'Danima kvaliteta', prezentirati aktivnosti i dostignuća AKAZ-a u 2018. godini. Posebno se izdvaja dobivanje akreditacije za Standarde za primarnu zdravstvenu zaštitu, od Međunarodne udruge za kvalitet u zdravstvu (ISQua).

- Time je AKAZ postao prva agencija u regiji i jedna od 42 organizacije u svijetu s međunarodno priznatim standardima, a BiH se našla u društvu najrazvijenijih država svijeta čija agencija posjeduje tu prestižnu međunarodnu akreditaciju - navodi organizator.

Brošura 'Priče iz centra' štampana je kroz 'Projekt mentalno zdravlje u BiH', koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

JU Dom zdravlja KS i AKAZ dogovorili certifikaciju medicinskog sektora

Akreditacija AKAZ-a - Pacijentima s invaliditetom olakšan pristup Općoj bolnici

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta