Ekonomija     | 19.12.2018. 12:21 |

Rudnik uglja Kakanj neće ispuniti plan proizvodnje za 2018.

FENA Vehid Begunić

KAKANJ, 19. decembra (FENA) - Rudnik mrkog uglja Kakanj, koji ove godine slavi 116. godišnjicu, zbog objektivnih okolnosti ove godine nije ostvario plan proizvodnje od 1.386.000 tona - izjavio je na pres-konferenciji v.d. direktora Sead Imamović.

Potvrdio je da će ipak uspjeti proizvesti skoro 1,2 miliona tona uglja za njihovog poznatog kupca, Termoelektranu Kakanj, a dodaje također da su ipak izmirili sve obaveze prema državi te dio zaostalih obaveza za doprinose iz proteklih godina.

Nisu, međutim, ispunili sve obaveze prema dobavljačima, ali su imali njihovo razumijevanje zbog činjenice da nisu ispunili plan. Stvorena je pretpostavka i za ponovno ostvarenje jamske proizvodnje u jami "Begići“, koja nije radila od aprila ove godine, a koja bi ponovo "širokočelnom“ metodom mogla početi proizvoditi ugalj do kraja ove sedmice.

-Naredna bi godina zbog toga trebala biti stabilnija u odnosu na 2018. To znači ostvarenje plana proizvodnje te izmirenje svih obaveza prema uposlenicima i državi - najavio je Imamović.

Smatra gotovo svi rudnici uglja imaju usud negativnog poslovanja pa očekuju i od resornog federalnog ministarstva da s većinskim vlasnikom, Elektroprivredom BiH, izvrše analizu cijena uglja, jer su svi ulazni troškovi proizvodnje povećani.

-Ukupni prihodi trebali bi biti oko 70 miliona KM, gubitak oko 12 miliona KM. Na kraju novembra gubitak je bio 11 milona KM - istakao je direktor za finansije Ibrahim Fazlić.

Tehnički direktor Muhamed Plasto najavio je da će i za narednu godinu plan proizvodnje biti 1,2 miliona tona.

-Naši su planovi vezani za planove Termoelektrane Kakanj, ali imamo uvjeravanja da ćemo sve što proizvedemo uspjeti i da prodamo. Međutim, po tim planovima, 2020. godine proizvodnja će biti manja za oko 50.000 tona, a 2021. godine samo 1,1 milion tona - kazao je Plasto, koji je dodao kako su prošle godine imali proizvodnju od preko 1,3 miliona tona, što je i najveća poslijeratna proizvodnja.

Pored pripremljenih proizvodnih kapaciteta, važna investicija bila je i hidro-tehnički objekt Tunel "Ribnica“.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Trapist, sir koji je iz BiH obišao svijet mogao bi dostići proizvodnju od pet tona mjesečno

Rudari prekinuli protest, ali proizvodnju uglja neće nastaviti

U Boschu u Srbiji proizvedeno 100 miliona metlica brisača

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo