Najave     | 19.12.2018. 07:31 |

'Priče iz centra' otvaraju ovogodišnje 'Dane kvaliteta u zdravstvu'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. decembra (FENA) - Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ) najavila je da će 'Dani kvaliteta u zdravstvu' ove godine biti otvoreni promocijom brošure 'Priče iz centra', koja sadrži reportaže iz centara za mentalno zdravlje širom FBiH.

Reportaže autora Almira Panjete prikazuju rad centara kroz životne priče korisnica i korisnika, voditelja i osoblja centara i njihov zajednički nesebični doprinos.

Urednik brošure 'Priče iz centra' Ahmed Novo navodi da, priče nastale u centrima za mentalno zdravlje, govore o pacijentima pa i zdravstvenim radnicima koji su, kako kaže, u stanju socijalne marginalizacije.

- Naša namjera je da publiciranjem i distribucijom te brošure uputimo anti-stigma poruke što brojnijoj publici, a osobe kojima je potrebna podrška iz domena mentalnog zdravlja kao i zdravstvene djelatnike smjestimo u centar pažnje i interesiranja šire javnosti gdje i zaslužuju da budu - kaže doc. dr. Novo.

Šesti po redu 'Dani kvaliteta u zdravstvu', stručni seminar za koordinatore i ovlaštene ocjenjivače kvaliteta, zdravstvene menadžere, zdravstvene djelatnike i pacijente nastavlja okruglim stolom 'Stimulativno finansiranje zdravstvene zaštite', te obukom za koordinatore i ovlaštene ocjenjivače kvaliteta.

Drugog dana manifestacije bit će predstavljen bogat Pregled aktivnosti AKAZ-a za 2018., projekti SDC-a u BiH, anketa u domu zdravlja o sigurnosti pacijenata u FBiH. Bit će predstavljene i aktivnosti vezane za pokretanje krovnog udruženja pacijenata u BiH.

Manifestacija završava dodjelom AKAZ-ovih priznanja i zahvalnica, među kojima prvi put i kolegijalnog priznanja za izvrsnost.

- Naziv ovogodišnjeg izdanja 'BiH u Europskoj uniji: Sa kvalitetom ka društvu najboljih' sadržava nastojanje da našu državu vidimo kao bitan faktor u budućnosti, koji u prestižno društvo evropskih država dolazi s jasnom sviješću o kvalitetu kao presudnom svojstvu koje nas čini poželjnim i ravnopravnim članom u punom smislu - kaže doc. dr. Ahmed Novo.

Kao direktor Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH Novo će, na 'Danima kvaliteta', prezentirati aktivnosti i dostignuća AKAZ-a u 2018. godini. Posebno se izdvaja dobivanje akreditacije za Standarde za primarnu zdravstvenu zaštitu, od Međunarodne udruge za kvalitet u zdravstvu (ISQua).

- Time je AKAZ postao prva agencija u regiji i jedna od 42 organizacije u svijetu s međunarodno priznatim standardima, a BiH se našla u društvu najrazvijenijih država svijeta čija agencija posjeduje tu prestižnu međunarodnu akreditaciju - navodi organizator.

Brošura 'Priče iz centra' štampana je kroz 'Projekt mentalno zdravlje u BiH', koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

'Dani kvaliteta u zdravstvu' organizira Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH (AKAZ), a skup će biti održan 20. i 21. decembra u Sarajevu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

AKAZ - Apel zdravstvenim ustanovama zbog obaveza certifikacije

JU Dom zdravlja KS i AKAZ dogovorili certifikaciju medicinskog sektora

Akreditacija AKAZ-a - Pacijentima s invaliditetom olakšan pristup Općoj bolnici

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!