Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 18:17 |

Institut za građevinarstvo „IG“ izrađuje prostorni plan Grada Goražda

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 18. decembra (FENA) – Predstavnici Savjeta za izradu prostornog plana Grada Goražda i Instituta za građevinarstvo „IG“ Banja Luka kao nosioca izrade plana, danas su održali prvi radni sastanak tokom kojeg su Institutu date smjernice za definisanje površina u urbanom području.

Prethodno je s Institutom potpisan ugovor o pružanju usluga izrade Prostornog plana Grada Goražda za period 2018. – 2037. godina, za što je Grad Goražde izdvojio 33.696 KM. Institut za građevinarstvo ''IG'' obavezao se da će u garantnom periodu od 12 mjeseci izvršiti usluge izrade Prostornog plana Grada Goražda.

- Prvi put u historiji Goražda, krajem 2019. godine moći ćemo predložiti Gradskom vijeću na usvajanje Prostorni plan. Njim će biti obuhvaćena kompletna teritorija našeg grada, što će olakšati rad svim službama kako Gradske uprave tako i BPK, jer je riječ o jednom od najznačajnijih dokumenata iz ove oblasti - kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

U Institutu za građevinarstvo ''IG'' ističu dobru saradnju sa Savjetom koji čine stručnjaci iz ove oblasti, a koji im daju potrebne smjernice.

- Buduće planirane površine odnose se na urbano područje, na građevinsko zemljište. S obzirom na to da smo mi već utvrdili postojeće građevinske površine, nama su bitne smjernice u smislu u kojem smjeru dalje širiti građevinsko zemljište, da li će to biti definisanje konkretnih površina ili će se ići na procentualno povećanje građevinskog zemljišta, ili će se definisati samo urbana područja. Potrebne su nam i smjernice u smislu razvoja privrede u definisanju proizvodno poslovnih zona. S obzirom na to da Grad Goražde ima prostorni plan višeg reda, a to je Prostorni plan BPK, mi smo uzimali kvalitetna rješenja iz tog plana, međutim, mislimo da bi trebalo proširiti privredne zone u smislu definisanja novih u ruralnim područjima – istakla je Gordana Jevtić, koordinator na izradi Prostornog plana Grada Goražda.

Napominje da, što se tiče sporta, turizma i rekreacije, smjernice se odnose na definisanje zona odnosno površina za te namjene.

- U Prostornom planu BPK Goražde definisane su samo površine uz rijeku Drinu, a trebalo bi se rezervisati veća površina u svrhe razvoja turizma. Također, u planu Kantona su rezervisana područja prirodnih dobara u smislu zaštićenih pejzaža koji također mogu poslužiti razvoju turizma. Tu je naravno i korištenje poljoprivrednog i šumskog zemljišta. S obzirom na to da grad Goražde ima i voćnjake i oranice, to treba definisati i utvrditi tačno stanje i dati mogućnost daljeg razvoja poljoprivrede u smislu da se kvalitetno poljoprivredno zemljište štiti i čuva - naglasila je Jevtić.

Po njenim riječima, nakon izrade Prostornog plana i njegovog usvajanja od strane Gradskog vijeća, Grad Goražde postaje vlasnik ovog dokumenta i nadležna služba je odgovorna za njegovo provođenje.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Mostarski gradonačelnik: Populizam lažnih zaštitnika 'ugroženih' u funkciji političke kampanje

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo