Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 15:24 |

Berton o pravosuđu u BiH: Postoji mnogo fragmentiranosti u pogledu nadležnosti

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Bruce G. Berton smatra da je pravosudni sektor u Bosni i Hercegovini prilično funkcionalan, ali i da postoje brojne prepreke koje ga ometaju na planu efikasnijeg djelovanja.

Komentirajući novinarski upit u vezi sa stanjem u bh. pravosuđu, ambasador Berton ocijenio je kako postoji mnogo fragmentiranosti u pogledu nadležnosti nad predmetima (sudskim predmetima), navodeći da ukupno stanje, između ostalog, karakterizira i neusklađenost zakona na različitim nivoima.

Precizira kako postoji državni, entitetski i nivo Brčko distrikta BiH, aludirajući na fragmentiranost pravosuđa u BiH, kao i na odsustvo harmonizacije zakona na tim nivoima.      

Istovremeno, potcrtava značaj jačanja pravosudnih kapaciteta putem kvalitetne edukacije nositelja pravosudnih funkcija u BiH, a koja se prioritetno tiče postupanja u krivičnim predmetima, uključujući procesuiranje ratnih zločina, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, te ilegalne trgovine ljudima i krivična djela počinjena iz mržnje... 

Na dodatni upit o tome u kojoj mjeri je izbor/imenovanje glavnog državnog tužitelja bitan za unapređenje djelovanja pravosudnog sistema, Berton ističe da se radi o iznimno važnom procesu koji mora biti izvan političkog utjecaja.

- Mislim da će osoba koja bude izabrana za glavnog tužitelja/icu imati veliku odgovornost u borbi protiv teških krivičnih djela, u koja, između ostalih, spadaju ratni zločini i borba protiv korupcije - kazao je ambasador Berton, odgovarajući na novinarske upite tokom današnje posjete Centru za edukaciju sudija i tužitelja u FBiH.   

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Najviše koncentracije PM10 i danas zabilježene u Ilijašu, Vogošći, na Otoci i Bjelavama

Zuko za Dan osoba s invaliditetom: Zajedno gradimo društvo jednakih mogućnosti

Mustafić: Naš sistem ne vrednuje operu kao oblik nematerijalnog javnog dobra

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana