Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 15:29 |

Mir i politička stabilnost ključ za razvoj poslovnog ambijenta - poslovni forum

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 18. prosinca (FENA) - Važnost mira i stabilnosti za unaprjeđenje poslovnog okruženja, posljedice pristojbi Kosova na robu iz BiH i Srbije, te potreba zaustavljanja masovnog iseljavanja stručnih kadrova iz BiH, neke su od tema današnjeg Četvrtog poslovnog foruma/Opće-društvenog dijaloga, koji je u Travniku organizirao Europski pokret u BiH.

Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo kazao je novinarima kako je cilj razviti dijalog i napraviti most između poduzetnika i političara te tako doprinijeti razvoju pozitivnog poslovnog okruženja.

- BiH ima dobre prirodne i ljudske kapacitete, ali je ključni problem nesigurnosti, pa se događa da jače i funkcionalnije države preuzimaju naša tržišta. Negativnom imidžu zemlje doprinose i neodgovorne izjave bh. političara i naravno, da nije čudno što investitori zaobilaze BiH i što to nije najpopularnija zemlja za privlačenje stranih ulaganja - kazao je Praštalo.

Govoreći o poslovnom ambijentu u BiH i utjecaju barijera kao što su ograničavanje kvota za izvoz čelika te uvođenje pristojbi Kosova na robu iz Srbije i BiH, potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić istaknuo je kako politika treba ispuniti svoje obveze, kako bi bh. gospodarstvenici bili maksimalno zaštićeni.

- Problem s Kosovom nije od jučer, a nekada je BiH bila na četvrtom mjestu po uvozu na to područje. Međutim, zbog pogubih politika imamo slučaj da je došlo do ovakvih carinskih barijera - kazao je on.

Dosadašnja postignuća Srednjobosanske županije (SBŽ) predstavio je premijer Tahir Lendo, naglasivši kako je ta županija dobra sredina za razvoj gospodarstva, s pozitivnom klimom za investitore.

- Bitno nam je da ljudi prepoznaju interes ove županije, kroz strateško planiranje i namjeru da ostane u vrhu interesa budućih investitora te europskih integracija. Ekonomski i politički smo jedna od najstabilnih županija i donijeli smo bitne dokumente, kao što je Strategija razvoja 2016.-2020. - kazao je Lendo, dodavši da je SBŽ, sa svoje strane, ispunio uvjete da počne izgradnja prve etape brze ceste Lašva - Jajce.

Na Poslovnom forumu u Travniku sudjeluju predstavnici političke te akademske i poslovne zajednice, a među sudionicima su i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko, te ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

Forum je organiziran u suradnji s Udrugom gospodarstvenika SBŽ-a, Edukacijskim fakultetom Univerziteta u Travniku i Vladom SBŽ-a.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

FMON - Bibliotekama u Novom Travniku i Travniku darovana naučna i stručna literatura

Veleposlanik Velike Britanije posjetio Središnju Bosnu (VIDEO)

Manifestacija 'Dani šejha Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka 2023' počinje u petak i traje do 22. prosinca

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo