Bosna i Hercegovina     | 18.12.2018. 14:07 |

SDP optužio CIK da u praksi pokušava legalizirati rezultate etničkog čišćenja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. decembra (FENA) - Centralna izborna komisija BiH svojom odlukom o načinu izbora delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH prekršila je Ustav FBiH, Izborni zakon BiH i Dejtonski mirovni sporazum, te izvršila udar na ustavno uređenje Bosne i Hercegovine sa jasnom namjerom da se BiH podijeli na tri etničke teritorije, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Kako navode iz SDP-a, ovim potezom pet članova CIK BiH pokušavaju "u praksi legalizirati rezultate etničkog čišćenja".

- SDP BiH sa partnerima u BH bloku iskoristit će sve pravne mehanizme, uključujući i apelaciju Ustavnom sudu, kako bi se ova odluka stavila van snage – navodi se u saopćenju SDP-a.

Iz ov stranke očekuju i da Ured visokog predstavnika u BiH poduzeti "potrebne korake kako bi se spriječila primjena ovog neustavnog, štetnog i opasnog akta CIK BiH", naročito uzimajući u obzir činjenicu da je OHR, kao vrhovni tumač Ustava, dao jasno tumačenje da se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do potpune provedbe Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- SDP BiH neće pristati na formiranje Doma naroda Parlamenta FBiH pod ovim uslovima i neće učestvovati u bilo kakvim razgovorima o formiranju vlasti na nivou BiH i FBiH dok se ovaj proces ne vrati u okvire Ustava i zakona – saopćeno je.

Iz SDP-a navode da je većina u CIK-u ovakvim rasporedom mandata po kantonalnim skupštinama našla način kako da "osigura HDZ-u BiH nezaobilaznu ulogu u formiranju vlasti u Federaciji BiH, te četiri delegata u klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta BiH".

- Ako se dopusti praksa da institucije poput CIK BiH ne poštuju jasne ustavne odredbe o primjeni popisa iz 1991. godine, postavlja se pitanje zašto bi se onda poštivale i druge ustavne odredbe iz bilo kojeg Ustava u Bosni i Hercegovini, čime se dovodi u pitanje pravni poredak u našoj zemlji – saopćeno je iz SDP-a uz poziv "svim drugim probosansko-hercegovačkim snagama da javno iznesu stav". 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Članovi parlamentarne komisije i CIK-a o snažnijem angažmanu u procesu borbe protiv korupcije

Visoki predstavnik razgovarao sa predsjednicom Centralne izborne komisije BiH

ISPRAVKA - CIK BiH - Sankcionirani članovi biračkih odbora

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta