Bosna i Hercegovina     | 17.12.2018. 19:30 |

Podrška Turske Memorijalnom centru Potočari

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Republika Turska je putem Saveza turskih općina i gradova (TDBB) podržala Memorijalni centar Potočari - Srebrenica, saopćeno je iz Memorijalnog centra. 

Potpisan je Protokol vrijedan 80.000 eura, koji se odnosi na zamjenu i rekonstrukciju krova na bivšoj hali gotovih proizvoda, koja se koristi za smještaj tabuta i posmrtnih ostataka žrtava genocida, kao i za druge potrebe Memorijalnog centra.

Protokol su potpisali predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Nisvet Mujanović i generalni sekretar Saveza turskih općina i gradova Fahri Solak.

- Ova podrška nam je od velike važnosti s obzirom na to da znamo koliki je uticaj Republike Turske u cijelom svijetu. Predstavnici TDBB-a su prihvatili da u cijelosti finansiraju ovaj projekt. To dovoljno govori o njihovoj svijesti i značaju Srebrenice za ovu naciju. Materijalna podrška nam jeste važna, ali podjednako nam je važna i činjenica da smo tretirani kao bratska zemlja - istaknuo je Mujanović.

On je također podsjetio da je nedavno Evropski parlament usvojio šest od osam predloženih amandmana na rezoluciju o Srbiji na odnos srbijanskih vlasti prema genocidu u Srebrenici.

- Priznavanje genocida u Srebrenici osnovni je korak ka putu u EU, jasnu je poruku uputio Evropski parlament - zaključio je Mujanović.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

U nedjelju lokalni izbori u Turskoj, AKP želi vratiti Istanbul i Ankaru

EBRD će osigurati 30 miliona eura pomoći turskim regijama pogođenim potresima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom