Kultura     | 17.12.2018. 16:03 |

Behram-begova biblioteka u Tuzli obilježava 25 godina postojanja (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

TUZLA, 17. decembra (FENA) - Behram-begova biblioteka u Tuzli još od 1993. godine kada je osnovana, brine za vrijedne i raritetne rukopise, kako s ovog područja tako i šire, istaknuto je na stručnom skupu organizovanom u okviru obilježavanja 25 godina postojanja ove biblioteke. 

Fundus biblioteke obuhvata dvadeset hiljada naslova, a posebno mjesto među njima zauzima orijentalna zbirka rukopisa. Riječ je o djelima od iznimne važnosti u koja spadaju rukopisi iz 17., 18. i 19. stoljeća.

- Istakao bih rukopis Đulistana, koji je star 350 godina, djelo čuvenog Sadija Širazija. Osim toga ima nekoliko djela na arapskom jeziku, kao i nekoliko djela na našem bosanskom jeziku, ali su pisana arebicom, arapskim pismom prilagođenim ortografskim pravilima i principima bosanskog jezika - izjavio je direktor JU Specijalna biblioteka "Behram-bega" u Tuzli Admir Muratović.

U sklopu obilježavanja značajnog jubileja ove biblioteke organizovan je naučni skup „Stare i rijetke rukopisne knjige“ na kojem su izložena neka od ovih važnih djela, a održana su i predavanja naučnika o temi rukopisa, pisma i biblioteka. Jedno od takvih predavanja odnosilo se na temu krajiških pisama i nastanka naših prezimena.

- Naša prezimena se prvi put pojavljuju u 12. stoljeću i to su takozvana 'pretprezimena'. U 13., 14. i 15. stoljeću na srednjovjekovnim dokumentima Bosne možemo pratiti kontinuirano prezimena - navela je profesorica Amira Turbić - Hadžagić sa Odsjeka za bosanski jezik Filozofskog fakulteta UNTZ.

Naučni skup traje dva dana, zajedno sa izložbom ovih rijetkih rukopisa. Za sutra su najavljena nova predavanja u kojima će se govoriti o specijalnim zbirkama, značaju korištenja popisa stanovništva iz 1850. godine, te o raritetnim rukopisima i knjigama koje posjeduje Behram-begova biblioteka.

Pogledajte http://fena.ba/video/2401

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/14l0ZgdtXkbMfgnPY9KaBLnxE8bNzaJRq?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

U Komemorativnom centru Tuzla identificirane dvije žrtve proteklog rata bošnjačke nacionalnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo