Kultura     | 17.12.2018. 13:58 |

Ovčina na obilježavanju 140. godišnjice Nacionalne biblioteke Bugarske

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) – Bugarska Nacionalna biblioteka Sv. Ćirila i Metodija u Sofiji je 140. godišnjicu osnivanja obilježila brojnim aktivnostima, a tom prilikom je predstavljen i pečat "140 godina sv. Ćirila i Metodija", autora Stojana Deheva.

Također je otvorena  izložba pod nazivom „Blaga Nacionalne biblioteke“, a održana je i Međunarodna naučna konferencija pod nazivom „Donacije i kultura darivanja“, kojoj je prisustvovao i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina.

On je u uvodnom izlaganju podsjetio na najteže trenutke NUBBiH posebno na noć s 25. na 26. august 1992. godine, koju građani BiH, a i svijet pamte kao jednu od najtežih za Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku BiH, kada je vatra uništila 2.000.000 knjiga i rukopisa neprocjenjive materijalne i sentimentalne vrijednosti.

Prilikom posjete Sofiji, Ovčina je razgovarao sa direktoricom Nacionalne biblioteke Bugarske Krasimirom Aleksandrovom, a tema razgovora  bila je međusobna saradnja, bibliotečke razmjene, kao i zajednički projekti dvaju ustanova.

Nacionalna biblioteka Sv. Ćirila i Metodija u Sofiji ima jednu od najbogatijih otomanskih arhiva u pogledu količine i raznolikosti materijala, a danas zbirka orijentalnog odjela sadrži više od 160 sidžila, 1.000 deftera i registara, 1.000.000 pojedinačnih dokumenata i bezbroj registara vjerskih zadužbina iz svih provincija Otomanskog carstva između petnaestog i dvadesetog vijeka, saopćeno je iz Ureda direktora NUBBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Predstavnici NUBBiH i Goethe-Instituta Sarajevo razgovarali o nastavku saradnje

Novi priručnik u stručnoj Ediciji NUBBiH Bibliotečki klasifikacioni sistemi

Gazi Husrev-begova biblioteka nova članica sistema COBISS.BH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana