Svijet     | 15.12.2018. 16:27 |

SAD: Dijalog sa Srbijom apsolutni prioritet za Kosovo

FENA Agencije

WASHINGTON, 15. prosinca (FENA) – Sjedinjene Američke Države (SAD) su priopćile kako podržavaju postepenu tranziciju Kosovskih sigurnosnih snaga (KSS) u profesionalnu, multietničku vojsku, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da bude apsolutni prioritet za Kosovo.

State Department je naveo da SAD podržavaju "postepenu, transparentnu tranziciju KSS u profesionalnu, multietničku vojnu silu, koja je interoperabilna s NATO i predstavlja sve zajednice na Kosovu", prenosi Beta.

Skupština Kosova je jučer usvojila tri zakona kojim se Sigurnosne snage Kosova transformiraju u Oružane snage Kosova.

Riječ je o "suverenoj odluci vlade Kosova", stoji u priopćenju State Departmenta.

State Department navodi i da će "sigurnost Kosova najbolje biti zaštićena normalizacijom odnosa sa Srbijom" i da bi za Kosovo "dijalog (sa Srbijom) trebalo da bude apsolutni prioritet".

-Apeliramo na obje strane da uklone sve barijere kako bi se vratile za pregovarački sto i postigle sveobuhvatni sporazum o normalizaciji - navodi se u priopćenju.

Vlada Kosova, više nego ikada ranije, mora da nastavi angažman s manjinskim zajednicama i da blisko surađuje s NATO saveznicama i njihovim partnerima, dodaje State department.

-Očekujemo da se vlada Kosova pouzdano povinuje svim postojećim sporazumima i obvezama koje je preuzela u vezi s kretanjima trupa i operacijama vojnih snaga na Kosovu, prije svega obvezi prema generalnom tajniku NATO iz 2013. godine, da bilo koja operacija na sjeveru Kosova zahtijeva prethodnu konsultaciju sa zapovjednikom KFOR-a - stoji u priopćenju.


(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Bećirović ‘za’, Komšić 'suzdržan', Cvijanović 'protiv' prijema Kosova u Vijeće Evrope

Stano: Rezultat nedjeljnog referenduma ne doprinosi smirivanju tenzija na Kosovu

Skupština Srbije: Lokalni i beogradski izbori 2. lipnja

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta