Bosna i Hercegovina     | 15.12.2018. 13:17 |

Dunović o Deklaraciji koju je usvojio Hrvatski sabor

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. decembra (FENA) - Jučerašnjim usvajanjem takozvane Deklaracije o položaju Hrvata u Hrvatskom saboru, još jednom se pokazalo kao potpuno tačnim ono što mi u Demokratskoj fronti već mjesecima govorimo, a govorimo da se radi o direktnom miješanju Republike Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, sa ciljem osiguravanja vječne vladavine jedne stranke u Bosni i Hercegovini, te pokušaju suspendovanja demokratije - ocijenio je u saopćenju za javnost član Glavnog odbora i Predsjedništva Demokratske fronte Milan Dunović. 

On, međutim, navodi kako je primjetno da "skoro polovina Hrvatske nije podržala takozvanu Deklaraciju".

-Od 151 zastupnika u Saboru, tek je 81 zastupnik glasao za nastavak diplomatske agresije Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom. Ta činjenica govori da je hrvatska javnost po ovom pitanju itekako podijeljenja. Ovdje se, na neki način, i ne radi od Deklaraciji Hrvatskog sabora, nego o Deklaraciji HDZ-a Hrvatske o podršci HDZ-u Bosne i Hercegovine, pa se prije može reći da je Hrvatski sabor od strane HDZ-ova zloupotrijebljen kako bi se pružila pomoć, ne hrvatskom narodu u BiH, nego HDZ-u BiH - naveo je Dunović.

Isto tako valja naglasiti, dodaje Dunović, da "Deklaracija o podršci HDZ-u može biti izrazito korisna za sagledavanje ukupnog političkog ambijenta i atmosfere histerije koju kreiraju radikalno desničarski i neonacistički krugovi iz susjedne Hrvatske, histerije od koje se svi razumni ljudi u Hrvatskoj pomalo ograđuju".

- Sada će svima u Evropskoj uniji, gdje je diplomatska agresija Hrvatske doživjela potpuni debakl, biti još jasnije namjere tih radikalno-desničarskih elemenata iz Hrvatske. Meni je naprosto žao što su neke provobitne kvalifikacije iz takozvane Deklaracije ublažene, i što ih se pokušava umotati u neke uljuđene forme, ali i ovakava Deklaracija može biti jako korisna. Žurimo da je isprintamo u što više primjeraka i da je prilikom sastanaka sa kolegama, evropskim i svjetskim zvaničnicima, pokazujemo kao primjer političkog besčašća i bezobrazluka - zaključio je Dunović, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika FBiH Milana Dunovića.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

Poziv na registraciju birača za glasovanje u inozemstvu na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo