Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 17:09 |

Pripadnici OSBiH ispraćeni u misiju 'Odlučna podrška' (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14. decembra (FENA) - Učešće u mirovnim misijama većina smatra najvećim uspjehom u vojničkoj karijeri, jer se za takve operacije biraju stručni i iskusni kadrovi koji trebaju u najboljem svjetlu predstavljati svoju zemlju u svijetu. U misiju „Odlučna podrška“ u Islamsku Republiku Afganistan ispraćena je 9. rotacija pješadijske jedinice i 3. rotacija jedinice vojne policije OSBiH.

Tokom mirovnih misija pripadnici OSBiH se susreću sa novim kulturama i različitim tradicijama. Iako privikavanje na novu sredinu i klimu nije jednostavno, vojnici su pripremljeni za nove uslove rada i uspješno obavljaju postavljene zadatke. Do sada nije bilo većih incidenata niti žrtava, svi su se vratili kući. Povratak 53 vojnika iz Afganistana očekuje se u junu 2019. godine.

- Pripreme traju šest mjeseci, prolazi se kroz veoma zahtjevnu obuku. Iako su ovo profesionalci, mi se borimo protiv rutine. Rutina je nama najveća opasnost i ne dozvoljavamo vojnicima da se opuštaju. Držimo ritam sve do njihovog povratka u državu - kazao je zamjenik zapovjednika OZ OSBiH Kenan Dautović.

Opredjeljenje BiH za učestvovanje u mirovnim misijama širom svijeta trebalo bi olakšati put ka EU i NATO integracijama. 

- Pripadnici Oružanih snaga rade za interes Bosne i Hercegovine i mislim da su jedni od najboljih ambasadora ove države. U narednom periodu ćemo nastaviti s UN, NATO i EU vođenim misijama, s tendencijom da u 2019. godini povećamo kontribuciju - izjavio je načelnik Zajedničkog štaba OSBiH Senad Mašović.

Oružane snage BiH od svog osnivanja do danas bile su uspješno angažovane u operacijama podrške miru u Iraku, Afganistanu, Kongu, Maliju, a od prošle godine i u Centralnoafričkoj Republici.  

Pogledajte http://fena.ba/video/2399

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1hFQ1Ur-zuslT2fEzoLBvzOJz29Xcrv3o?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Helez-McGahа: Intenzivirane aktivnosti na realizaciji Pregleda odbrane i plana modernizacije OSBiH

Oficiri Vojske Sjedinjenih Američkih Država posjetili Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH

Održana godišnja analiza iz oblasti upravljanja personalom u MO i OS BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom