Svijet     | 14.12.2018. 16:40 |

Čelnici EU pozvali na urgentnu akciju protiv širenja dezinformacija

FENA Internet

BRUXELLES, 14. decembra (FENA) - Čelnici Evropske unije pozvali su u petak na urgentnu akciju protiv širenja lažnih vijesti na internetu, navodeći kako se treba učiniti više kako bi se zaštitili evropski izbori u narednoj godini od dezinformiranja.

Dvadesetosam šefova država bloka podržalo je plan zaustavljanja onoga što Sjedinjene Države, NATO i EU tvrde da su ruski pokušaji podrivanja zapadnih demokratija kampanjom širenja dezinformacija koje siju podijele među saveznicima. Rusija je u više navrata negirala da je poduzimala bilo kakvu akciju te vrste.

Plan poziva na uspostavu sistema ranog uzbunjivanja koji bi alarmirao vlade i tehnološke divove kao što su Facebook i Google da učine više na uklanjanju nelegalnih sadržaja koji navode na pogrešne zaključke.

- Brza i odlučna akcija i na evropskom i na nacionalnom nivou potrebna je kako bi se osigurali pošteni izbori za Evropski parlament u 2019. godini - navodi se u zaklučcima sa samita EU.

- Širenje namjernih, sistematskih dezinformacija velikog obima, uključujući one u okviru hibridnog ratovanja, predstavlja akutni i strateški izazov našim demokratskim sistemima. Ono zahtijeva hitan odgovor - navodi se u saopćenju.  

Plan izvršnog organa  EU, koji su podržale nacionalne vlade, osigurat će više novca i ovlasti regulatorima u Bruxellesu da nadziru i registruju ruske dezinformacije. Također će osigurati povećanje sredstava za evropsku vanjsku politiku EEAS na pet miliona eura u 2019. s 1,9 miliona u 2018. godini, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!