Bosna i Hercegovina     | 14.12.2018. 15:09 |

Novi Travnik: Pojačati mjere prema osobama koje ugrožavaju sigurnosti prometa

FENA Marija Augustinovic

NOVI TRAVNIK, 14. prosinca (FENA) - Mjerodavni policijski organi trebaju pojačati mjere prema povratnicima u činjenju prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka, održanog u Novom Travniku, na kojem se razgovaralo o sigurnosnoj situaciji u tom gradu.

Uz općinskog načelnika, sastanku su prisustvovali predstavnici županijskog MUP-a, Centra za socijalni rad Novi Travnik, Zavoda za zdravstveno osiguranje SBŽ-a, inspektori u Ministarstvu gospodarstva SBŽ-a, članovi Vijeća za sigurnost prometa Općine Novi Travnik i članovi Općinskog stožera civilne zaštite.

Sudionici sastanka uputili su sugestiju MUP-u SBŽ-a da, u suradnji s općinama u toj županiji, ubrza aktivnosti postavljanja video kamera, a građani su pozvani da policiji prijave osobe za koje imaju saznanja da voze u alkoholiziranom stanju, kao i da prijave i sve druge uočene pojave kršenja zakona.

Od Ministarstva pravosuđa i uprave SBŽ-a zatraženo je da pokrene inicijativu izmjena i dopuna zakona, s ciljem pooštravanja kaznene politike i učestalijeg izricanja disciplinskih mjera obveznog liječenja od ovisnosti počiniteljima kaznenih djela koji su kaznena djela počinili pod utjecajem droge.

"Sugeriramo nadležnim federalnim institucijama da odmah pokrenu procedure za izmjene i dopune zakona koji reguliraju smještaj duševno bolesnih osoba u ustanove koje vode brigu o takvim osobama", jedan je od zaključaka sastanka.

Od mjerodavnih županijskih institucija traži se formiranje županijsko vijeće za sigurnost prometa i pokretanje procedure izrade strategije sigurnosti prometa.

"Tražimo od svih mjerodavnih institucija da ubrzaju proces izgradnje dionice brze ceste Lašva-Nević Polje te zahtijevamo da mjerodavna inspekcija kontinuirano radi na suzbijanju proizvodnje i stavljanja u promet alkoholnih pića i duhanskih prerađevina koje nemaju certifikat o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda", istaknuto je na sastanku.

Vijeće za sigurnost prometa Općine Novi Travnik zaduženo je da u roku od 15 dana uradi analizu stanja prometne signalizacije na području Novog Travnika te da predloži mjere za poboljšanje sigurnosti prometa u tom gradu.

Sudionici sastanka sugerirali su Ministarstvu obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBŽ-a da u nastavne planove uvede izučavanje prometne kulture i sigurnosti prometa.

Sastanak, posvećen sigurnosti u prometu, održan je sedam dana nakon što je u prometnoj nesreći poginula 30-godišnja Azra Hajrić i njena devetogodišnja kćerka, dok je troje djece ozlijeđeno.

Njih je automobilom udario 34-godišnji Nermin Rustempašić koji je, u trenutku nesreće, imao više od tri promila alkohola u krvi.

Rustempašić je nakon prometne nesreće priveden, te mu je Županijski sud odredio jednomjesečni pritvor.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Promet na Sarajevskoj berzi promet 9.186,11 KM

Državljanin BiH s 2, 74 promila vozio suprotnim smjerom autoceste

'Suživot u prometu' zajednička kampanja MUP-a ŽP-a i Moto kluba 'Posavac'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo