Kultura     | 17.12.2018. 07:42 |

Izložba i prezentacija knjige o žrtvama Holokausta iz BiH i Austrije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. decembra (FENA) - Austrijski kulturni forum Sarajevo u saradnji s Jevrejskim kulturno-prosvjetnim i humanitarnim društvom La Benevolencija danas organizira izložbu i prezentaciju knjige o žrtvama Holokausta iz BiH i Austrije.

U Galeriji „Novi hram“ u Sarajevu bit će otvorena izložba „Žrtve holokausta iz Austrije i Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja“.

Izložba autora dr. Anise Hasanhodžić i mr. Rifeta Rustemovića – naučnih saradnika na Akademiji nauka Republike Austrije, njeguje transnacionalnu kulturu sjećanja, predstavljajući na 22 panela, putem teksta, dokumenata i fotografija, životne sudbine žrtava i stradalnika holokausta iz Austrije i Bosne i Hercegovine, s naročitim fokusom na Jevrejima iz Austrije, koji su nakon 1938. godine kao emigranti došli u Jugoslaviju te su, kao izbjeglice boravili i u bosanskohercegovačkim gradovima: Banji Slatini kod Banja Luke, Bosanskom Šamcu, Brčkom, Čapljini, Derventi i Gacku.

Knjiga „Žrtve Holokausta iz Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja“ bit će predstavljena u Jevrejskoj općini Sarajevo. 

Knjiga “Žrtve holokausta iz Bosne i Hercegovine: portreti i sjećanja”, autora dr. Anise Hasanhodžić i mr. Rifeta Rustemovića, predstavljajući osamnaest biografija, ima za cilj da revitalizira sjećanje na živote bosanskohercegovačkih Jevreja, žrtava i stradalnika holokausta, uključujući s jedne strane intelektualce školovane u Beču, te s druge strane ljude različitih profila i zanimanja, koji su proživljavali bosanskohercegovačku svakodnevnicu.           

O knjizi će govoriti njeni autori, kao i recenzent knjige, gospodin Danilo Nikolić iz Jevrejske opštine u Sarajevu i sarajevska historičarka, dr. Vera Katz.

Autori će pored knjige predstaviti i istraživački projekat „Austrijske jevrejske izbjeglice na teritoriju Bosne i Hercegovine u Drugom svjetskom ratu“, koji se realizira na Institutu za kulturološke studije i historiju teatra Akademije nauka Republike Austrije.

- Koristeći transnacionalni pristup, stvara se jedan novi biografski narativ historije holokausta. Formiranje zajedničkih narativa, u obliku biografskog pristupa historiji holokausta – kao jedna od glavnih ideja ovoga projekta, okupila je velik broj relevantnih institucija i eksperata iz zemalja centralne i jugoistočne Evrope, stvarajući tako prostor susreta i komunikacije. Pored toga, fokusiranjem na transnacionalnu perspektivu, projekat istražuje holokaust kao dio zajedničke, evropske historije - saopćeno je iz Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Knjiga 'Put, a ne usput - izreke' autora hafiza Sulejmana Bugarija predstavljena na Sajmu knjiga

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'