Najave     | 14.12.2018. 10:23 |

U Vitezu promovirane zbirke poezije Sanje Babić-Đulvat i Ive Totića

FENA Saopćenje

VITEZ, 14. prosinca (FENA) - Promocija zbirke poezije "Crni vrh Elegija za Ivu Totića" spisateljice Sanje Babić-Đulvat i zbirke poezije "Paukova mreža" Ive Totića održana je u četvrtak navečer u Hrvatskom domu u Vitezu.

Crni vrh Elegija za Ivu Totića posveta je životu i stvaralaštvu preminulog viteškog pjesnika Ive Totića koji je zbirku poezije "Crna fizika" objavio 1995. godine. Knjigu je u tisuću primjeraka objavilo Hrvatsko kulturno društvo Napredak iz Sarajeva.

Po riječima pisca Miljenka Jergovića, zbirka ima pedeset i sedam stranica i može se naći u fundusu zagrebačke Nacionalne i sveučilišne knjižnice što je važno napomenuti jer je "Crna fizika" nepostojeća, zatajena knjiga, kao što je i Ivo Totić zatajeni pjesnik. Nakon nje objavio je zbirke "Kad mjesec potone za Gradinom" i "Sin tišine".

Pjesmu "Tamo" i još pet Totićevih pjesama Jergović je uvrstio u knjigu "Ovdje živi Conan", autorski pregled mlade bosanske lirike, nastale u ratu.

Jergović je tvrdio da Totića izdvaja dar, ali više od dara sama njegova vrsta, ta jedinstvena blagost, sloboda od gromkosti, od potrebe da se naglasi vlastita patnja. Tihost Ive Totića usred strašnoga tutnja viteških ratnih dana tako se prodorno čuje da mi se učini kako čujnije od njegove ratne poezije nema.

Nastojanjima prijatelja spisateljice Sanje Babić-Đulvat i profesora Sretena Tarabe zbirka poezije "Paukova mreža" Ive Totića posthumno je objavljena i promovirana uz potporu Ministarstva znanosti, kulture i sporta Kantona Središnja Bosna.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom