Regija     | 13.12.2018. 16:34 |

Odlukom slovenskog ustavnog suda možda preferencijalni glas na izborima 2022.

FENA Agencije

LJUBLJANA, 13. prosinca (FENA) - Slovenski ustavni sud u četvrtak je objavio odluku prema kojoj 4. članak zakona o određivanju izbornih jedinica za parlamentarne izbore nije u skladu s ustavom te zakonodavcu naložio da ga u roku dvije godine izmijeni što otvara mogućnost uvođenja preferencijalnog glasovanja na izborima zastupnika već 2022. 

Osporeni  članak navodi koje općine spadaju u pojedinu izbornu jedinicu i definira kako se formiraju izborni okruzi.

Stručnjak za izborno pravo Jurij Toplak kazao je da se je u  proteklih 26 godina razlika između najvećih i najmanjih izbornih okruga toliko povećala, da ne odgovara načelu jednakosti birača, pa je rješenje u tome da se izborni okruzi ukinu, te biračima dadne pravo na preferencijalni glas na nacionalnoj listi za parlament ili pak da se razlike u veličini izbornih okruga smanje.

Odluku ustavnog suda komentirao je u Bruxellesu i premijer Slovenije Marjan Šarec rekavši kako se za promjene izbornog sustava tijekom kampanje pred izbore zalagala i njegova stranka i da se slaže s uvođenjem preferencijalnog glasa kako je to uvedeno i na izborima za članove Europskog parlamenta, no da je za takav potez potrebna dvotrećinska većina zastupnika u sadašnjem sazivu parlamenta koju njegova koalicija nema, prenosi Hina. 

No, Šarec je kazao da u slučaju eventualnih promjena izbornog sustava on mora ostati proporcionalan unatoč idejama desnice da treba uvesti većinski koji bi omogućavao da izborni rezultat odmah nakon zatvaranja birališta bude jasan, a sastavljanje vlade brže jer ne bi trebalo mukotrpno formirati složene koalicije, kako je to slučaj kod proporcionalnog sustava.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu