Bosna i Hercegovina     | 13.12.2018. 16:12 |

Porodice nestalih pored prava na istinu imaju pravo i na dostojanstven život

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Regionalna koordinacija Udruženja porodica nestalih s područja bivše Jugoslavije danas je u Sarajevu organizorala Konferenciju povodom  obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava. 

Cilj konfrencije je ukazivanje na šarolik, otežan i nedovoljan pristup pravima porodica nestalih osoba u socijalno-ekonomskom segmentu, prava na liječenje, rehabilitaciju i reparaciju, bez obzira na postojanje zakona i pravnih akata koja to propisuju u državama regiona, što je posebno izraženo u BiH. 

Po riječima predsjedavajuće za Upravnog odbora Regionalne konferencije Semine Alekić, predstavnici porodica nestalih pored prava na istinu i ubrzavanja pitanja  nestalih članova njihovih porodica imaju pravo na dostojanstven život. 

-  Mi živimo i drugi život i članovi naših porodica u tom segmenu trebaju da imaju pristup pravima iz socio-ekonomskog segmenta. Danas smo razgovarli o svim tim pravima. Ono što je vrlo važno je da smo rekli da apelujemo na institucije da počinu da rade svoj dio posla, te da ćemo ih u okviru toga mi i dalje konstatno opominjati - kazala je Alekić.

Rukovodilac Programa za zapadni Balkan Međunarodnog komiteta za traženje nestalih osoba - ICMP Matthew Holliday kazao je da će ova organizacija nastojati da podržava BiH kao i ostale zemlje iz regije da poštuju ljudska prava.

- Do sada je identificirano više od 80 odsto nestalih osoba, a još ih je 12.000.  U narednim godinama  ICMP će se fokusirati na jačanju međuvladine saradnje kako bi se riješio što veći broj nestalih. Sve zemlje iz regiona će nastaviti da imaju pristup najnovijoj tehnologiji za identifikaciju s DNK. Ovo je veoma značajno pitanje ljudskih parva, koje treba da se razriješi -  kazao je Holliday. 

Na konferenciji su učestvovali članovi porodica nestalih osoba iz država regiona, predstavnici Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, insticutija ombudsmena, UNDP, ICMP i MKCK.

 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'