Kultura     | 13.12.2018. 13:05 |

U Atini izvedena monodrama 'Na Drini ćuprija'

FENA Saopćenje

ATINA/SARAJEVO, 13. decembra (FENA) - Na Filozofskom fakultetu u Atini jučer je izvedena  pozorišna monodrama "Na Drini ćuprija“ u izvođenju poznatog srpskog glumca Tihomira Stanića.

Taj rijedak kulturni događaj ostvaren je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Odsjeka za ruski jezik i književnost i slovenske studije za bh. dijasporu i studente koji na pomenutoj katedri izučavaju srpski jezik.

- Pozorišnoj predstavi, u znak sjećanja na našeg jedinog nobelovca, su prisustvovali su ambasador Republike Srbije Dušan Spasojević, ambasadorica Crne Gore Ana Vukadinović , ambasadorica  Slovenije Anita Pipan te brojna dijaspora i studenti - saopćeno je danas iz Ambasade BiH u Grčkoj.  

Ambasador Bosne i Hercegovine Branko Dokić pozdravio je prisutne prisjećajući se predstave „Moja poslednja pesma“ o pjesniku Jovanu Dučiću kojom je u februaru otvoren ciklus kulturnih pozorišnih događaja za bh. dijasporu u Atini i Solunu.

Govoreći o Andrićevom stvaralaštvu, Dokić je istakao da je tok Drine za našeg slavnog pisca metafora društvenih i istorijskih tokova, izražena kroz njegovu čuvenu misao: „Sve su Drine ovog svijeta krive; nikada se one neće moći sve ni potpuno ispraviti; nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo“.

Okupljene je, takođe, pozdravila i zamjenica šefa Odsjeka prof. dr Tatjana Borisova, dok je predavač srpskog jezika na Odsjeku dr. Biljana Turanjanin Nikolopulos, potom, u jednom sažetom obraćanju studentima, predstavila Andrićev najpoznatiji roman.

Čuveni glumac, Tihomir Stanić je zatim publici predstavio svoje  autorsko pozorišno djelo govoreći odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“.

Za dijasporu u Atini, bio je to vanredan kulturni događaj, te su glumačke bravure Stanića pozdravili ovacijama. Bio je to razlog da glumac nakon predstave publiku počasti recitacijom poezije srpskih pjesnika. U svakom smislu bio je to kulturni događaj za pamćenje i okupljeni su prenijeli svoje želje da Ambasada nastavi s ovakvim kulturnim radom, saopćeno je danas iz Ambasade BiH u Grčkoj. 

Pozorišna predstava bit će izvedena i pred publikom u Solunu u organizaciji Ambasade BiH i Predstavništva Republike Srpske u Solunu i pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Solunu.

Bit će to prilika i da se ambasador Dokić susretne s bh. dijasporom u Solunu koja je taj susret sugerisala.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Grčkoj uhapšena 63 člana kriminale grupe zbog nasilja na sportskim terenima

Štrajk radnika transportnog sektora paralizirao Grčku

Bjesni požar na grčkom otoku Kritu, vlasti naredile evakuaciju

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta