Ekonomija     | 12.12.2018. 13:08 |

Konferencija "Nove prilike za stvaranje prihoda u poljoprivrednom sektoru u BiH"

FENA Jasna Avdibegović

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Nove prilike za stvaranje prihoda i radnih mjesta u poljoprivrednom sektoru u Bosni i Hercegovini, naziv je konferencije koju je danas organizirao Caritas Švicarske u BiH.

Cilj konferencije je prezentacija revidiranih projektnih aktivnosti projekta Stvaranje prihoda u poljoprivrednom sektoru (IGAS), za vremenski period 2019-2020. godine.

Sa učesnicima je razgovarano o potencijalnoj saradnji i modelima financiranja, te predstavljen model finansiranja rada savjetodavne službe.

Učesnici konferencije bili su relevantni predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora koji djeluju u oblasti poljoprivrede.

- Razlog održavanja konferencije je revidiranje projekta koji smo implementirali u protekle dvije godine. Projekt koji se odnosi na stvaranje prihoda i rast prihoda i novih radnih mjesta u BiH je projekt koji je započeo 2016. i traje do 2020. Negdje na pola projekta odlučili smo da zbog novih prilika koje su se pojavile na tržištu, promjena cijena, sektora koje podržavamo, sektora jagodičastog voća, revidiramo ono što smo do sada radili i preusmjerimo aktivnosti u naredne dvije godine u ono što zaista odgovora trenutnim potrebama tržišta - kazala je Feni senior projekt menadžerica poljoprivrednog projekta Caritasa iz Švicarske Mersiha Felić.

Dodala je da su organizatori prije nego što su uradili revidiranje projekta, obišli teren, sve glavne aktere poljoprivrednog sektora u BiH i na osnovu prikupljenih podataka na terenu usmjerili njihove aktivnosti.

- Na konferenciji su predstavnici poljoprivrednih odjela općina iz BiH, privatnog sektora, poljoprivrednih udruženja i zadruga, te internacionalnih i lokalnih organizacija koje daju finansijsku podršku poljoprivrednom sektoru - kazala je Felić.

Na konferenciji su prisutni predstavnici iz 18 općina Bosne i Hercegovine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta