Najave     | 12.12.2018. 07:29 |

Panel diskusija 'Antikorupcijska agenda 2022' u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. decembra (FENA) - Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) organizira danas u Sarajevu panel diskusiju "Antikorupcijska agenda 2022" u okviru obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

Najavljeno je učešće stručnjaka, predstavnika međunarodne zajednice i lokalnih institucija, koji će razmotriti buduće pravce borbe protiv korupcije u BiH, s posebnim fokusom na implementaciju nove Strategije Evropske unije na zapadnom Balkanu, kao i najavljene nove reformske procese u oblasti vladavine prava.

U uvodnom izlaganju 'Vladavina prava i EU politika uslovljavanja na zapadnom Balkanu' Marko Kmezić, predavač na Centru za studije jugoistočne Evrope Univerziteta u Gracu, analizirat će dosadašnji pristup EU i efekte na provođenje antikorupcijskih reformi.

U panel diskusiji 'Antikorupcijska agenda 2022 - Nove perspektive EU integracija i reformski prioriteti' učestvovat će britanski ambasador u BiH Matthew Field, šef Kancelarije za vladavinu prava EU Delegacije/EUSR Richard Wood, zatim Ellen Germain, zamjenica ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Dobrila Govedarica, izvršna direktorica Fonda za otvoreno društvo BiH, Marie Bergstrom, direktorica švedskog Odjela za saradnju u BiH, kao i Edin Dilberović, direktor Direkcije za evropske integracije.

Predstavnici međunarodne zajednice, civilnog društva i bh. institucija će u diskusiji analizirati dosadašnje (ne)uspjehe reformi kako bi se definisali prioriteti za naredne četiri godine u oblasti vladavine prava i borbe protiv korupcije, s posebnim osvrtom na obaveze BiH u procesu evropskih integracija, najavljeno je iz TIBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ukrajina odobrila imenovanje novog čelnika abtikorupcijske agencije

U Sarajevu regionalna konferencija 'Jugoistočna Evropa - zajedno protiv korupcije'

Aggeler: Fabriciranje prijetnje omogućava korupciju

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!