Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 15:32 |

Zenički Eko forum svečano obilježio 10. godišnjicu borbe za zdrav okoliš

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 11. decembar (FENA) – Podjelom zahvalnica pojedincima i udruženjima koji su dali doprinos u radu, ali i "nezahvalnica" nadležnim institucijama sa svih nivoa vlasti te naučnim instituicijama koje, po njihovom mišljenju i ocjeni, nisu adekvatno radile svoj posao, Eko forum Zenica obilježio je 10. godišnjicu rada.

Udruženje koje se bori za ekološku pravdu i održivu Zenicu, osnovalo je prije tačno 10 godina 30 građana tog grada.

- Eko forum je tokom 10 godina svog djelovanja i rada postao nezaobilazan faktor u svakoj priči o zaštiti okoliša, ne samo u Zenici, nego i cijeloj BiH pa i van granica naše zemlje - istakao je Zlatan Alibegović, aktuelni predsjednik Eko foruma, koji je napomenuo kako su o njihovim aktivnostima informirali mediji širom svijeta.  

-Organizovali smo proteste, sasatanke, konferencije, radionice, okrugle stolove... Vršili smo stalni pritisak na organe vlasti da počnu raditi svoj posao, da zaštite okoliš i zdravlje građana - kazao je Alibegović, koji je napomenuo kako su pokrenuli i prve sudske sporove za zaštitu okoliša u BiH.

- Skupljali smo dokaze protiv zagađivača i njihovih pomagača, dijelili smo informacije sa javnošću jer to vlast nije radila u dovoljnom nivou... Sve to nije bilo dovoljno da se problem zagađenja riješi, da javnost ima tačne podatke o zagađenju i zdravlju - istakao je Alibegović, koji je dodao kako se neće predati u borbi za bolji okoliš.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Forum građana Zenice obilježio 834. godišnjicu objave Povelje Kulina bana

Zenički ekolozi prezentirali rezultate projekta 'Zaštita prirode na teritoriji grada Zenice'

Ekolozi i mještani protiv gradnje HE Janjići kod Zenice

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo