Bosna i Hercegovina     | 11.12.2018. 15:56 |

Akademija posvećena ratnom heroju Smaji Šikalu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. decembra (FENA) - Na upriličenoj Akademiji posvećenoj heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Smaji Šikalu rečeno je da je Šikalo imao svega 25 godina kada je svoj život dao za odbranu BiH i dokazao da je volio svoju državu više nego sebe. 

Prisutni, među kojima su bili zamjenik ministra odbrane za politiku i planove BiH Sead Jusić i premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj istakli su da je obaveza svih da se nikada ne zaborave borci poput Šikala. 

-  Smajo je ranjen 1. decembra 1992. godine kada su linije na Sokolju bile popustile pred agresorskim snagama. Tada je sa četom svoje vojne policije i drugih jedinica otišao u ispomoć da se linije vrate, a nakon završene akcije pala je granata kod jedne kuće i Smajo je tada ranjen. Uvijek je u akcijama nosio šljem, ali tog dana je svoj šljem skinuo s glave i dao ga jednom svom saborcu - prisjetio se predsjednik Upravnog odbora Udruženja „Druga viteška brigada Novi Grad“ Sead Čardaklija. 

Načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić kaže da je "Novi Grad bio bedem u ratu, a to je i danas u borbi protiv zaborava, ali i u svim drugim bitkama i na svim poljima sa čime se BiH i narod suočavaju".

 - Kroz brojne projekte koje realiziramo, počev od izgradnje spomen-obilježja u svim dijelovima općine, izgradnje Doma oslobodilaca, snimanja dokumentarnih filmova i izdavanja monografija, na neki način smo postigli dosta u tome - dodao je Efendić.

Šikalo je bio je komandir vojne policije 2. motorizovane brigade Armije RBiH i jedan od prvih dobrovoljaca koji su se prijavili da brane Sarajevo tokom agresije. Prvi put je ranjen u borbama kod Elektroprivrede, a posljednji put kod Sokolja kada ga je geler pogodio u glavu, dok je pomagao ranjenom saborcu. Sedam dana poslije podlegao je povredama, saopćeno je iz Općine Novi Grad. 

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U Trebinju održana 'Akademija izvrsnosti Most Istok Zapad u Bosni i Hercegovini'

Za Dan državnosti BiH održana svečana akademija u Vijećnici

Akademija u povodu 19. godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo