Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 18:48 |

Javna tribina o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a (VIDEO)

FENA Haris Dedović

TUZLA, 10. decembra (FENA) - Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je deklaracija koju je usvojila Generalna skupština UN-a 10. decembra 1948. u palati Šalot u Parizu. Time je  predstavljeno opće viđenje organizacije u pogledu pitanja ljudskih prava koja su garantirana ljudima.

Postoji ukupno trideset članova koji okvirno čine sporazum o ljudskim pravima, ali za najznačajnije principe se smatraju: pravo na život, slobodu i sigurnost ličnosti, pravo na obrazovanje, pravo na zaposlenje, plaćene praznike, zaštita od nezaposlenosti i socijalna sigurnost, potom pravo na puno učešće u kulturnom životu, sloboda od torture ili svirepog, nehumanog tretiranja ili kazne, sloboda mišljenja, uvjerenja i vjeroispovjesti, te ništa manje važna, sloboda izražavanja i mišljenja.

O Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima UN-a sedamdeset godina poslije, na javnoj tribini Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli, govorili su profesori i asistenti.

- Na osnovu Deklaracije i izvještaja OUN-a rangiraju se države. Nažalost, Bosna i Hercegovina je u drugom dijelu, oko 120. mjestu kada su u pitanju poštivanja, odnosno kršenja ljudskih prava – ističe prof. dr. Izudin Hasanović, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Viši asistent dr. sci Edina Šehrić navodi da je neophodno uvesti određena poboljšanja u domenu ljudskih prava u vezi s radom javne uprave i u toj oblasti usvojiti evropske standarde.

-  Da uprava bude otvorena prema građanima, da bude pristupačna i da svakodnevno se brine o zadovoljavanju njihovih potreba, s obzirom da znamo da se najveći obim prava građana ostvaruje baš u postpucima pred upravnim tijelima – kazala je.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je dokument zasnovan na tradiciji civilnog prava, računajući preambulu i trideset odredbi. Deklaracija ne predstavlja dio međunarodnog prava, ali predstavlja značajno oruđe u primjeni diplomatskih i moralnih pritisaka na vlade koje krše neke ili sve odredbe deklaracije. Međunarodna konferencija Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima iz 1968. godine odlučila je da Deklaracija „predstavlja obavezu za sve članice međunarodne zajednice“.

Pogledajte http://fena.ba/video/2383

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/101ZKr2B6RML8DkZP_WuBsVLWif6R72t_?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Napreduju radovi na izgradnji mostarske dvorane, tribine gotove do ljeta (VIDEO)

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom