Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 18:46 |

Spahić: Migrantska kriza primjer u kakvom su stanju ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Ibrahim Spahić, direktor Međunarodnog centra za mir, povodom 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, učestvovao je danas u Sarajevu u javnom čitanju Deklaracije o ljudskim pravima, usvojene 1948. godine. Uputio je čestitke povodom 70. godišnjice usvajanja ovog internacionalnog dokumenta čije je današnje javno čitanje on inicirao.

Ljudska prava i slobode u Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, posebno su ugrožena, jednako, ako ne i više nego u vrijeme kad je Deklaracija usvajana, neposredno nakon Drugog svjetskog rata, smatra Spahić.

- Ekonomska, socijalna, kulturna, politička prava građana u različitim dijelovima svijeta vidljivo su ugrožena bez obzira na principe i ciljeve Deklaracije. Bosna i Hercegovina se s tim suočava posljedjih decenija na svim razinama, posebno kad je riječ o  pravima manjina. Savremeni svijet pokazuje da svaka zemlja ima svoju Bastilju i da se na primjeru migrantske krize, neovisno od ljudskog prava na utočište i pravo izbora kad je čovjek izložen ratnim dešavanjima, siromaštvu ili političkim torturama, bjelodano pokazalo kakvo je ustvari stanje ljudskih prava u svakoj zemlji ponaosob i Evropi u cjelini - kazao je Spahić.

- Činjenica da se politika postavila kao arbitar i nad neotuđivim pravima građana, da je ona istovremeno i poslodavac i sindikat i vlast, obesmislila je socijalni dijalog na koji se poziva nakon konflikta, o čemu svjedoče i događaji vezani za „žute veste“. Danas o ljudskim pravima i slobodama govore i oni koji ne reaguju na očigledno kršenje tih prava, bilo da je riječ o zapošljavanju, zdravstvu, saobraćaju - riječi su direktora Međunarodnog centra za mir Ibrahima Spahića.

Upućujući poziv za današnje javno čitanje, naveo je da je Opća deklaraciju o ljudskim pravima kao Hipokratova zakletva, bitna za svaku građanku i svakog građanina, kao i da su njeni principi osnova za ljudsko dostojanstvo.

- U borbi ljudske obitelji za ostvarivanje pravde, slobode, razvoja i mira i za donošenju ustavnih i zakonskih rješenja u demokratskim  društvima  i državama, Deklaracija je osnovna inspiracija za bolji život i humaniji svijet - naveo je Spahić u pozivu.

Naglasio je također da Deklaracija daje smisao i međunarodnoj zajednici i njenim organizacijama i institucijama. Njeno nepoštivanje dovodi do ugrožavanja ljudskih prava i sloboda na svim paralelama i meridijanima svijeta, u razvijenim i nerazvijenim zemljama, u bogatim i siromašnim društvima.

Nedopustivo je da se gazi ljudsko dostojanstvo na bilo kojoj osnovi i od bilo koga, naglasio je između ostalog u pozivu na javno čotanje Deklaracije direktor Međunarodnog centra za mir.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vijeće UN-a za ljudska prava zatražilo obustavu prodaje oružja Izraelu

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana