Svijet     | 10.12.2018. 16:50 |

Katar predlaže gradnju aerodroma u Gazi, Izrael bez odgovora

FENA Internet

GAZA, 10. decembra (FENA) - Katarski posrednik koji nadzire humanitarnu pomoć te zalivske države pojasu Gaze izjavio je u ponedjeljak da je predložio izgradnju aerodroma u blokiranoj palestinskoj enklavi, ali da nije primio nikakav odgovor iz Izraela. 

U koordinaciji s Izraelom i Ujedinjenim nacijama, Katar je donirao stotine miliona dolara u brojne projekte u Gazi za koje partneri tvrde da imaju za cilj lišiti Palestince siromaštva i spriječiti eskalaciju nasilja.

- Oni (Izrael) su saopćili da će o tome raspravljati i oni to otežu, ali mi ćemo ponoviti naš zahtjev - izjavio je katarski ambasador Al-Emadi za novinsku agenciju SAWA sa sjedištem u Gazi.

- Izraelska strana izrazila je sigurnosne brige i mi smo joj rekli da ih možemo razriješiti time što će avioni letjeti za Dohu i vraćati se u Gazu pod katarskim sigurnosnim naduzorom - kazao je.

Izrael nije odgovorio na tu inicijativu, kazao je Al-Emadi, ali je predložio da takav aerodrom bude izgrađen na njegovoj strani granice - ideja za koju diplomata tvtrdi da je odbijena od Katara.

Cogat, izraelska vladina agencija koja sarađuje s Katarom u naporima pomoći Gazi, odbila je komentirati izjave Al-Emadija. Gaza je pod kontrolom Hamasovih islamista, koji su vodili tri rata s Izraelom.

U 1998. Palestinci su dobili svoj prvi međunarodni aerodrom kao rezultat istorijskog mirovnog sporazuma s Izraelom, ali je Izrael uništio njegovu radarsku antenu i pistu nekoliko mjeseci nakon napada na Sjedinjene Države od 11. septembra 2001.

Izraelska vlada smatrala je aerodrom sigurnosnom prijetnjom na vrhnucu drugog palestinskog ustanka poznatog kao Al-Aqsa Intifada.

Izrael je povukao svoje doseljenike i vojnike nekoliko godina kasnije, u 2005., ali održava strogu kontrolu nad kopnenim, zračnim i morskim granicama pojasa Gaze. Egipat kontrolira pristup s juga.

Izrael tvrdi da te restrikcije imaju za cilj spriječiti ulazak naoružanja u pojas Gaze i izolirati Hamas, koji vlada nad dva miliona stanovnika Gaze od 2007., prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

De Domenico: UN se još bore da spriječe glad u Pojasu Gaze

Uoči Ramazanskog bajrama Katar osigurao pakete građanima Sarajeva i BiH, donirano oko 300.000 KM

Vijeće sigurnosti UN-a danas ponovo glasa o rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Gazi

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'