Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 16:46 |

Konferencija o aerozagađenju i rješenjima u oblasti zaštite okoline (VIDEO)

FENA Saopćenje

TUZLA, 10. decembra (FENA) - "Građanske ekološke akcije" naziv je konferencije koju je danas u Tuzli organizovala Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Diskutovano je o odlaganju otpada i zagađenju vode, a posebno kvaliteti zraka, odnosno sve većem problemu aerozagađenja. Ovo je bila prilika da se unaprijedi saradnja i koordinacija između nadležnih institucija i nevladinih organizacija, radi iznalaženja najboljih rješenja u oblasti zaštite okoliša.

Zagađenost zraka u brojnim bh. gradovima, a posebno u Tuzli i Živinicama i ove zime dostiže rekordne vrijednosti. S obzirom na aktuelnu problematiku aerozagađenja, na OSCE-ovoj Konferenciji, posebno se govorilo o mogućim rješenjima koja bi se mogla primjeniti u TK.

 - Svi znamo kakva je situacija u BiH, posebno u TK, zagađen zrak, voda, tlo. Pokušat ćemo naći modele kako da spriječimo to zagađenje i kako da se nosimo s tim zagađenjem u budućnosti - izjavio je službenik za ljudska prava u Misiji OSCE-a u BiH Samir Arnaut.

Zdravstvena struka upozorava da je situacija vrlo složena, i da se mora reagovati.

- Posljedice su ozbiljne i pogubne. Moramo raditi globalne strategije da uvedemo obnovljive izvore energije i da bismo mogli u suštini stanje popraviti - kazala je prof.dr. Nurka Pranjić s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Ovom prilikom je naglašeno da je po uzoru na Evropske zemlje i kod nas neophodno drastično smanjenje CO2 u zraku, kako bi se smanjilo aerozagađenje. U procesu energetske tranzicije nezamislivo je da postoje termoelektrane koje ne posjeduju uređaje za odsumporavanje.

- Vrlo je bitno da Vlada kao osnivač Elektroprivrede stavi filtere za odsumporavanje na TE Tuzla ali i Kakanj - kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Iz Centra za ekologiju i energiju Denis Žiško istakao je da je ugalj stvar prošlosti, i prva stvar koju moramo uraditi je dekarbonizacija i pronalazak načina da pređemo na obnovljive izvore energije koji nas neće ubijati.

Pomoćnik ministra za zaštitu okolice i prirodu TK Goran Mišić tvrdi da je to u TK vrlo teško izvodivo zbog tradicije i proizvodnje uglja, ali da je to pravac kojem trebamo ići.

O mogućim modelima rješavanja problema zagađenja zraka, vode i tla, te problemu odlaganja otpada, na OSCE-ovoj Konferenciji održanoj u povodu Dana ljudskih prava govorili su predstavnici ekoloških nevladinih organizacija, akademske zajednice, te kantonalnih i lokalnih i institucija.

Pogledajte http://fena.ba/video/2382

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13tC7oO-OG-euDuy4vynh5ROyq9344ACU?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Mostarski učenici od otpada napravili inovacije

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Lumiwings uspostavlja redovnu avioliniju Tuzla - Istanbul, karte u prodaji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo