Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:30 |

KCUS godišnje obradi 100.000 mikrobioloških analiza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. decembra (FENA) - Klinička mikrobiologija KCUS godišnje realizuje više od 100.000 analiza. Usluge se usklađuju sa zahtjevima klinika i trenutnom epidemiološkom situacijom u BiH. Liste čekanja ne postoje i usluge se svim pacijentima nastoje pružiti brzo i kvalitetno.

Laboratorijska dijagnostika je osnovna djelatnost OJ Klinička mikrobiologija, a obuhvata metode iz oblasti  bakteriologije, virusologije, parazitologije, mikologije, imunologije, molekularne medicine i bolničke higijene.

Prema riječima šefice OJ Kliničke mikrobiologije prof. dr. Amele Dedeić kvaliteta rada u svim laboratorijama je podvrgnuta unutrašnjoj i vanjskoj kontroli. Redovno se obavlja nadzor nad zaštitom na radu i kontinuirano unaprjeđuje biosigurnost i biobezbijednost u laboratorijama. Laboratorija za serološku i molekularnu dijagnostiku virusnih osipnih groznica i influence dobile su certifikat Svjetske zdravstvene organizacije.

- Pojedine usluge rade se samo u našoj ustanovi. Tu prije svega mislimo na sekvenciranje genoma mikroorganizama u cilju detekcije različitih mutacija kao što je rezistencija HIV na terapiju, subtipizacija virusa influence, molekularna dijagnostika osipnih zaraznih bolesti, arbovirusa, genotipizacija bolničkih bakterija, detekcija mehanizama rezistencije - rekla je prof. dr. Amela Dedeić.

U sastavu Kliničke mikrobiologije je laboratoriji za kontrolu bolničkih infekcija. KCUS spada u rijetke bolničke centre koji imaju tu vrstu laboratorije.

- S obzirom da značajan broj uzročnika bolničkih infekcija prenese iz drugih zdravstvenih ustanova, laboratorij provodi redovni program skrininga pacijenata po prijemu u intenzivnim njegama i hirurškim odjelima. Također kroz redovnu dnevnu komunikaciju sa svim klinikama omogućava se da na vrijeme budu poduzete sve neophodne mjere. Izvještaji se redovno dostavljaju Komisiji za sprječavanje i suzbijanje bolničkih infekcija koja, zahvaljujući multidisciplinarnom pristupu tom problemu, uspješno radi na terenu - navela je prof.dr. Dedeić.

Prema riječima direktorice Dijagnostičkih disciplina KCUS Sandre Vegar Zubović proširenje spektra usluga u toj organizacionoj jedinici radi se planski, uz paralelno provođenje edukacije i nabavke opreme a po iskazanim potrebama klinika KCUS.

- U narednom periodu će se, preko NIR-a, organizirati kursevi, škole i postdiplomski studij iz oblasti kontrole bolničkih infekcija. Pratit će se aktuelna epidemiološka situacija, pojava novih patogena, te shodno tome informirat će se uposlenici KCUS - pojasnila je prof. dr. Vegar Zubović.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović zadovoljna je načinom rada Kliničke mikrobiologije.

- KCUS vrši kontinuiranu nabavku reagencija u cilju pravovremene dijagnostike. Brza dijagnostika je put prema kvalitetnom liječenju što nam je glavni cilj. Mikrobiologija je oblast koja se izuzetno brzo razvija, a naša namjera je da takav razvoj pratimo - izjavila je prof. dr. Sebija Izetbegović, saopćio je Press KCUS.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

VKBI - Vlada FBiH hitno treba riješiti imenovanje upravljačkih struktura KCUS

Federalno ministarstvo zdravstva nije dalo suglasnost za imenovanje generalnog direktora KCUS-a

Pokrenuta inicijativa za partnerstvo KCUS-a i IDDEEA-e BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana