Bosna i Hercegovina     | 10.12.2018. 14:03 |

U Brčkom obilježen Međunarodni dan ljudskih prava

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. decembra (FENA) - Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o pravima čovjeka, u organizaciji Komisije za zaštitu ljudskih prava i Komisije za ravnopravnost spolova u Skupštini Brčko distrikta danas je održana pres-konferencija na kojoj je bilo riječi o postignutim rezultatima na polju poštovanja ljudskih prava u Brčko distriktu tokom ove godine.

Predsjedavajući Komisije za zaštitu ljudskih prava Nenad Kojić rekao je da su prioriteti Komisije nastavak saradnje s nevladinim sektorom i Antidiskriminacijskim forumom.

„To je njihovo formalno učešće u zakonodavnoj aktivnosti jer će nevladin sektor s marginalizovanim grupama, zajedno s našim komisijama, ukazati na probleme s kojima se susreću i učestvovati već u fazi izrade smjernica za donošenje zakona“, rekao je Kojić.

Dodao je da je pred Komisijom niz drugih prioriteta, među kojima je i direktna komunikacija predstavnika institucija s  predstavnicima nevladinih organizacija.

 Predsjedavajuća Komisije za ravnopravnost spolova Lidija Ljubojević zahvalila se nevladinom sektoru na dosadašnjoj saradnji i istakla da su zahvaljujući toj saradnji prepoznali probleme s kojima se suočavaju.

"Zahvaljujući tome pokušali smo i uspeli da zakonski uredimo pojedine oblasti što potvrđuje donošenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici", rekla je Ljubojević.

Dodala je da, osim nedostatka pravne regulative, postoji i problem primjene zakona.

Ana Kotur-Erkić, aktivistkinja za ljudska prava, kazala je da su kroz rad Antidiskriminacijskog foruma u nevladinom sektoru do sada prepoznali tri grupe ljudi koji imaju veliku potrebu za poštovanjem ljudskih prava.

"Radi se o nacionalnim manjinama, osobama s invaliditetom i ženama. Ono što je Antidiskriminacijski forum radio jeste okupljanje nevladinog sektora kako bi zajedničkim nastupom mogli adresirati ključne probleme", rekla je Kotor-Erkić ističući da su se skupštinske komisije za ljudska prava i ravnopravnost spolova aktivno uključile u rješavanje problema tih grupacija.

Po prvi put ove godine sprovedena je i zajednička aktivnost predstavnika ovih komisija i nevladinih organizacija okupljenih oko Antidiskriminacijskog foruma, posjeta Drugoj osnovnoj školi koju pohađa učenica sa oštećenjem vida i višečlanoj romskoj porodici u naselju Suljagića Sokak, saopćeno je iz Skupštine Brčko distrikta.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo