Svijet     | 09.12.2018. 11:03 |

U Katovicama konferencija UN-a o klimi i protesti aktivista za zaštitu okoliša

FENA Internet

KATOVICE, 9. decembra (FENA) - Oko 4.000 aktivista za zaštitu životne sredine protestirali su u subotu u poljskom gradu Katovice, u kojem se  održava konferencija UN-a o klimi.

Uz slogan "Marš za klimu: Probudite se! Vrijeme je da spasimo svoj dom!" aktivisti su nosili transparente na kojima je pisalo "Branimo naša prava na hranu, zemlju i vodu", dok su ih posmatrale mnogobrojne policijske snage, prenosi Associated Press.

Prema policijskim procjenama bilo je oko 3.000 aktivista , dok su organizatori  naveli da je bilo oko 4.000 učesnika protestnog marša.

Neki od aktivista na protestu su bili prerušeni u polarne medvjede, a neki u orangutane, životinje suočene s istrebljenjem od klimatskih promjena izazvanih ljudskim aktivnostima i krčenjem šuma. 

Konferencija u Katovicama  je počela 2. i trajat će do 14. decembra.

Predstavnici iz gotovo 200 zemalja pregovaraju na konferenciji UN-a o klimatskim promjenama (COP24) te o pravilima primjene Pariškog klimatskoga sporazuma.

I dok hiljade aktivista i učesnika konferencije u Katovicama  traže spas za planetu, američki predsjednik  Donald Trump ponovno je u subotu pozvao da se sporazum o klimatskim promjenama privede kraju.

"A možda je došao trenutak da se Pariški sporazum o klimatskim promjenama, vrlo smiješan i iznimno skup, privede kraju te da se novci vrate ljudima tako što će im se smanjiti porezi", savjetovao je Trump, koji je u junu 2017. odlučio da se Sjedinjene Države povlače i multilateralnog sporazuma čiji je cilj angažirati se na smanjenju emisije stakleničkih plinova. 

Trump je u subotu na Twitteru kritizirao sporazum, a prethodno je  u utorak napisao da je Pariški sporazum osuđen na propast. 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Komšić: Visoki predstavnik usporio napredak Bosne i Hercegovine unutar evropskih integracija

Visoki predstavnik upozorio UN na dosad nezabilježene napade na Mirovni sporazum

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom