Bosna i Hercegovina     | 08.12.2018. 20:02 |

U Tuzli promovirana knjiga 'Liderstvo, teorija i praksa' Selme Cikotića

FENA Saopćenje

TUZLA, 8. decembra (FENA) - U Bosanskom kulturnom centru Tuzla večeras je upriličena promocija knjige „Liderstvo, teorija i praksa” autora prof. dr. Selme Cikotića.

Ovom naučnom istraživanju prethodila su mnoga predavanja o istoj temi na postdiplomskim i doktorskim studijima na Fakultetu političkih nauka, te izlaganja na međunarodnim konferencijama.

Polazeći od velikog broja različitih definicija liderstva, autor oblikuje svoje određenje liderstva.

- Nakon što sam završio školu liderstva na Harvardu prepoznao sam jednu vrlo naglašenu potrebu unutar Bosne i Hercegovine za kvalitetnim liderstvom, za promjenama. Naime, suština priče o liderstvu je priča o promjenama, tako da sam odlučio da na bazi nekog znanja koje sam stekao na Harvardu, na bazi velikog broja literature koju sam u međuvremenu prikupio, ali i na bazi potreba i iskustava koje sam praktično prepoznavao i sticao na prostoru Bosne i Hercegovine, napišem knjigu koja se bavi teorijom liderstva. Jedno poglavlje u knjizi sam posebno napravio, a odnosi se na liderstvo u Bosni i Hercegovini sa jednim dosta lijepim brojem priloga koji to sve ilustruju kroz jednu svjetsku historiju liderstva dugu preko 2.000 godina. Mislim da je knjiga korisna za studente, za profesore, političare, menadžere, osobe koje se bave ekonomijom, biznisom , obrazovanjem, kulturom, sportom, naukom, poljoprivredom, privredom i sl. kazao je za Fenu autor knjige „Liderstvo, teorija i praksa” prof.dr. Selmo Cikotić.

Promotori knjige Bahrija Umihanić, Mirsad Đonlagić i Adisa Delić tokom promocije knjige govorili su kako je knjiga „Liderstvo, teorija i praksa” zasigurno štivo koje je nedostajalo u Bosni i Hercegovini.

- U pitanju je veoma važno djelo koje je namijenjeno prije svega studentima postdiplomskih studija različitih fakulteta. Knjiga tematizira razna područja odnosa liderstva sa menadžementom, sa rukovođenjem sa medijima i sigurno će biti od velike koristi kako sadašnjim tako i budućim liderima. Ono što posebno želim da istaknem jeste da su posebno naglašeni uticaji liderstva u Bosni i Hercegovini na konkretnu situaciju u okviru kojih je, između ostaloga, naglašena važnost etike i morala kao pretpostavke za ostvarivanje liderskih pozicija  - rekao je pomotor knjige prof. dr. Bahrija Umihanić, inače redovni profesor na užoj naučnoj oblasti Menadžment i upravljanje Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Prof.dr. Mirsad Đonlagić sa Fakulteta elektrotehnike u Tuzli kazao je kako svjedočimo jednom potpunom narušavanju hijerarhije kvaliteta zvanja ne samo u obrazovnom sektoru već u svim sektorima u Bosni i Hercegovini.

- Ovde se radi o tome da smo izgubili ono što smo nekada imali i to veoma prepoznatljivo, izgubli smo lidere, samim tim izgubili smo i liderstvo. Dakle, ponovo moramo prihvatiti činjenicu da menadžment, odnosno upravljanje i lideri čine odlučujuće iskorake ka napretku bez obzira o kom se segmentu života radilo. U tom smislu knjigu prof.dr. Selme Cikotića smatram veoma korektnom, vrlo potrebnom i pravo je vrijeme da se oko ovih stvari koje Bosni i Hercegovini nedostaju razgovara na jedan utemeljen i ozbiljan način – zaključio je prof.dr.  Đonlagić.

Knjiga „Liderstvo, teorija i praksa” u kojoj autor na višedimenzionalan način predstavlja liderstvo u konceptualnom i praktičnom smislu izuzetno je značajna budući da omogućava da se putem mehanizama  povjerenja ljudi povežu, odnosno njihova pozitivna energija mobiliše i na taj način osigura njihova predanost ostvarivanju ciljeva.

Profesorica sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Adisa Delić kazala je prilikom promocije knjige kako u savremenom svijetu sve više dolazi do dehumanizacije ljudskih odnosa:

- Čovjek sve više postaje virtuelan, sve više je profil, slika, nego ljudsko biće. Danas smo izgradili sisteme i organizacije u kojima se čovjek osjeća nesigurno, paradoksalno nikada nas nije bilo na okupu , na društvenoj mreži, a nikada više nismo bili tako daleko udaljeni jedni od drugih. Ako pored ovih globalnih trendova, u obzir uzmemo i kompleksnost bh. društva, što prof. Cikotić u svojoj knjizi i čini, onda liderstvo u našim okvirima postaje još značajnije. Naime, u društvu u kojem više dominiraju podjele nego povezanost i povjerenje , potrebni su lideri kao na razini mikro društvenih grupa, tako i na razini organizacijskih jedinica, preduzeća, institucija, te na razini države. Nama su danas potrebni lideri koji su spremni da rade, koji su odgovorni i koji ulijevaju povjerenje, ali i koji su prošli unutrašnji put razvoja, odnosno koji su prošli put samoliderstva ili ličnog liderstva – istakla je prof.dr. Adisa Delić .

Promociji knjige  „Liderstvo, teorija i praksa” autora prof.dr. Selme Cikotića prisustvovali su studenti, političari, profesori, kao i druge ličnosti iz javnog života.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

‘Ganganet’ virtualno promovira kulturu Hercegovine

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljena knjige 'Stari most s mjesta događaja' Miroslava Landeke

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana