Servisne informacije     | 08.12.2018. 09:24 |

BIHAMK - Kolovoz mokar ili vlažan i smanjena vidljivost zbog magle

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. decembra (FENA) - Mokar ili vlažan kolovoz, kao i smanjena vidljivost zbog magle ili niske oblačnosti, te učestali odroni, karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH.

Izuzetak su putevi u sjeverozapadnim krajevima gdje su uvjeti za vožnju za sada  povoljni. Iz BIHAMK-a podsjećaju da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

U toku je sanacija tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) zbog čega je izmjenjen režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća regionalnim putem R-445 Nemila-Zenica.

Sanacija mosta izvodi se na magistralnom putu M-16.4 Novi Travnik-Bugojno, zbog čega je saobraćaj teretnih vozila obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac preko  Donjeg Vakufa i Travnika, dok putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Iz BIHAMK-a zdvajaju i ostale dionice gdje je zbog sanacionih radova izmjenjen režim saobraćanja: dionica autoputa A-1 Sarajevo zapad-Lepenica, dionica autoputa Bosanska Gradiška-Banja Luka,  kao i magistralne puteve: M-17 Mostar-Čapljina, M-6 Domanovići-Stolac, M-5 Mrkonjić Grad-Ključ, M-4 Teslić-Karuše, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-16 Banja Luka-Jajce i M-18 Olovo-Kladanj.

Vozače koji se kreću preko planinskog prevoja Borova Glava (M-15 Šuica-Livno) upozoravaju na učestale izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim satima. 

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema zadržavanja. Zbog radova u Hrvatskoj i dalje obustavljen saobraćaj na graničnom prelazu Bosanski Novi - Dvor.

Na autoputu A-1, dionica Sarajevo zapad-Lepenica, zbog sanacije klizišta, saobraćaj je u tunelu Igman i na mjestu radova preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. 

Na pravcu Bosanska Gradiška-Banja Luka zbog izgradnje naplatne stanice “Čatrnja” dolazit će do izmjena u saobraćanju.

Što se tiče magistralinih puteva na M-4, dionica Teslić-Karuše, zbog radova na izgradnji kolektora, od 7 do 17 sati na mjestu izvođenja radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Na M-5, dionica Hrenovica-Mesići, zbog urušavanja mosta u mjestu Kaljani potpuno je obustavljen saobraćaj.

Na dionici Mrkonjić Grad-Ključ (ulaz u Ključ) zbog radova na rekonstrukciji mosta saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Na dionici Donji Vakuf-Travnik (Komar), zbog radova na sanaciji mosta, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

U mjestu Brnjaci (općina Kiseljak) zbog radova na izgradnji pješačke staze radnim danima povremeno se saobraća jednom trakom.

Na M-6, Domanovići-Stolac (na ulazu u Stolac), zbog radova na čišćenju bazena za odvodnju oborinskih i drenažnih voda, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom. 

U mjestu Ružići (općina Grude), zbog radova na izgradnji pješačke staze radnim danima od 08 do 16 sati povremeno se saobraća jednom trakom.

Na M-15, Priluka-Glamoč, zbog radova na izgradnji pješačke staze u mjestu Priluka saobraća se naizmjenično, jednom trakom (radnim danima od 7 do 17 sati, subotom od 7 do 15 sati).

Na M-16, Banja Luka-Crna Rijeka-Jajce, zbog aktiviranja klizišta na lokalitetu Gornji Šeher, saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom saobraćajnom trakom.

Na M-16.4, Novi Travnik-Bugojno (na ulazu u Bugojno), zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Vrbas saobraćaj teretnih vozila je obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac Bugojno-Donji Vakuf-Travnik-Nević Polje. Putnička vozila saobraćaju obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na M-17, Zenica-Nemila, zbog sanacije tunela Vranduk II i dva mosta (Bosna IV i Bosna V) izmjenjen je režim saobraćanja na dionici M-17 Zenica-Nemila. Vozila iz smjera Zenice ka Nemili koriste magistralni put M-17, dok se u suprotnom smjeru saobraća alternativnim pravcem (R-445).

Na putu Mostar-Ortiješ (izlaz iz Mostara), zbog radova na sanaciji kolovoza saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije.

U Tasovčićima (raskrsnica sa M-6), zbog radova na izgradnji kružnog toka saobraća se sporije, uz obavezno poštivanje privremeno postavljene signalizacije, (most preko rijeke Bregave), zbog radova na sanaciji mosta saobraća se jednom trakom- naizmjenično.

U Drivuši, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Na putu Vrapčići-Mostar, zbog izvođenja radova javne rasvjete, tokom dana saobraća se sporije uz povremeno naizmjenično propuštanje vozila jednom trakom.

Na putu Konjic-Tarčin (prije tunela Bradina) zbog sanacionih radova povremeno je zauzeta traka za spora vozila, a saobraća se preticajnom trakom. 

Na M-18, dionica Olovo-Kladanj (Karaula), zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se novoizgrađenom obilaznicom u neposrednoj blizini. 

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Sarajevo–Foča, zbog većeg odrona na lokalitetu Sijeračke Stijene saobraća se usporeno, po privremeno urađenom proširenju. 

Na M-19.2, Vitalj- Vlasenica, zbog sanacionih radova, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu saobraćajnu signalizaciju.

Što se tiče regionalnih puteva, na R-414 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo), zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično. 

Na R-418 Prozor-Tomislavgrad, zbog sanacionih radova na dionici Podbor-Aćimići potpuno je obustavljen saobraćaj. U vrijeme obustave alternativni pravac za putnička vozila je kroz naselje Sopot, a za teretna vozila M-16.2 Bugojno ili R-419 preko Blidinja.

Na R-445 Lješevo-Visoko, zbog radova na rekonstrukciji regionalnog puta, vozila saobraćaju usporeno u vremenskom periodu od 7 do 19 sati.

Na R-454a Bratunac-Drinjača, zbog radova na sanaciji klizišta od 7 do 16 sati obustavljen je saobraćaj, dok u vremenu od 16 do 7 sati na snazi ostaje zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko pet tona.

Na R-456 Priboj-Sapna, zbog izgradnje mosta preko rijeke Janja obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila će saobraćati obilaznicom u neposrednoj blizini.

Na R-458 Lopare -Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Na R-469 Banovići-Živinice (dionica Oskova-Živinice), zbog sanacionih radova, vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na R-474 Jelah-Piljužići, zbog radova na rekonstrukciji mosta preko rijeke Usore, na regionalnom putu R-474 Jelah-Piljužići, na snazi je obustava saobraćaja. Alternativni pravac je Jelah Polje-Sivša-Tešanjka-Jelah, dok vozila do 7,5 t. mogu koristiti i pravac Jelah Polje-Kalošević-Jelah.

Na R-475a Karan-Bosanski Novi, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj je obustavljen.

U Kantonu Sarajevo zbog izvođenja radova u ulici Stari drum (od spoja sa ulicama Generala Izeta Nanića i Dr. Halid bega Hrasnice u pravcu naselja Kovači) od 7 do 17 sati obustavlja se saobraćaj. Vozila pravnih i fizičkih lica sa sjedištem/prebivalištem u ulici Stari drum će se propuštati, a za vrijeme obustave alternativni pravci su Stari drum- Igmanskih bataljona.

Zbog izvođenja radova od 8 do 16 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Avde Palića (od spoja sa ulicom Porodice Dizdarević do broja 132).

Zbog sanacije klizišta u ulici Hakije Kulenovića privremeno je izmjenjen režim saobraćaja (postojeći dvosmjerni saobraćaj se ukida i saobraćaj uspostavlja u jednosmjernom režimu). U funkciji je smijer iz pravca Jukićeve ulice, dok se iz pravca Odobašine ulice može doći samo do tunela.

Zbog izvođenja neophodnih radova izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Hrasnička cesta, Panjina Kula, Trg Heroja, Bulevar Meše Selimovića, Alipašina, Tepebašina i  Kasima ef.Dobrače.

U Mostaru zbog radova na kanalizacijskim kolektorima obustavljen je saobraćaj u ulici Maršala Tita na dionici od raskrsnice sa ulicama Karađozbegova i Osmana Đikića do raskrsnice sa ulicom Huse Maslića, kao i od Narodnog pozorišta Mostar do raskrsnice sa ulicom Mala Tepa.

Također, zbog izvođenja radova javne rasvjete u ulici Bulevar na dionici Dom zdravlja Mostar-Franjevačka crkva, zatvorena je lijeva kolovozna traka od sjevera ka jugu, a saobraćaj se preusmjerava ulicama Onešćukova-Husnije Repca čiji se smijer povremeno mijenja. Također, za saobraćaj se zatvara i jedna traka suprotne kolovozne trake, saopćeno je iz BIHAMK-a.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pojačan promet vozila na izlazu iz BiH na GP Izačić, Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Ivanica

BIHAMK - Pojačan promet na graničnim prijelazima Bosanska Gradiška, Velika Kladuša i Gradina

Danas dvije obustave saobraćaja na magistralnom putu Žitomislići-Počitelj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'