Bosna i Hercegovina     | 07.12.2018. 14:08 |

U BiH će biti uspostavljen referentni istraživački centar inicijative Kina + 16

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Istraživački institut veterinarstva u Lanzhouu pri Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka potpisali su danas u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu Sporazum o međunarodnoj saradnji.

Sporazumom, koji su potpisali dekan Veterinarskog fakulteta prof. dr. Nihad Fejzić i generalni direktor Istraživačkog instituta veterinarstva u Lanzhouu Hong Yin, predviđena je saradnja koja će uključivati promociju razmjene znanja i stručnosti, projekte od zajedničkog interesa u području kontrole bolesti zaraze i sigurnosti hrane, razmjenu osoblja i istraživača, razvoj zajedničkih obrazovnih i istraživačkih aktivnosti, učešće na naučnim skupovima, radionicama sa zajedničkim istraživačkim rezultatima, te podršku međunarodnoj trgovini životinja i njihovih proizvoda.

Fejzić je istakao da je riječ o sporazumu o veterinarskoj naučnoj saradnji Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu s najvećim veterinarskim istraživačkim institutom u Kini.

- Sve se dešava pod pokroviteljstvom inicijative "16+1" s ciljem da naš institut postane referentni istraživački centar za veterinarstvo, ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i za 16 zemalja koje učestvuju u toj inicijativi - rekao je Fejzić.

U okviru djelokruga i namjere programa 16+1, između Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope, u Bosni i Hercegovini će biti uspostavljen centar za veterinarsko istraživanje sa posebnim fokusom na infektivne bolesti, "One Health" program, sigurnost hrane, dobrobit životinja i antimikrobne otpornosti.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su ambasadorica NR Kine u BiH Chen Bo, direktor Agencije za sigurnost hrane BiH gospodin Džemil Hajrić, prorektori Univerziteta u Sarajevu: prof. dr. Elvir Čizmić, prof. dr. Dženana Husremović i prof. dr. Aida Hodžić, predstavnici Veterinarskog fakulteta, te delegacija Istraživačkog instituta veterinarstva u Lanzhouu pri Kineskoj akademiji poljoprivrednih nauka, saopćeno je iz UNSA.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Mesihović posjetila Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana