Ekonomija     | 07.12.2018. 13:36 |

Konferencija u Ženevi - Neophodno reformisati Svjetsku trgovinsku organizaciju

FENA Saopćenje

ŽENEVA/SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić učestvovao je dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o aktuelnom trenutku i budućnosti Svjetske trgovinske organizacije (STO) koja je danas završena u Ženevi.

Na konferenciji, koju su zajednički organizovali Interparlamentarna unija i Evropski parlament, a koja je održana pod motom "STO - put naprijed", bilo je riječi o mogućnostima i izazovima sa kojima se suočava STO, o perspektivi te trgovinske organizacije, kao i o mogućnostima jačanja transparentnosti rada i mehanizama nadzora nad STO u okviru uspostavljene parlamentarne dimenzije.

U okviru konferencije, parlamentarci su informisani i o nedavnim pregovorima iz Dohe, kao i o ishodima 11. ministarske konferencije STO-a održane u Buenos Airesu.

Učesnicima konferencije obratili su se brojni zvaničnici Interparlamentarne unije, Evropskog parlamenta i STO-a, koji su govorili o neophodnosti provođenja reformi STO-a. Upozoreno je na to da uspostavljeni sistem postaje sve slabiji, zbog utjecaja uvođenja novih tehnologija u oblast trgovine.

Diskutovano je i o potrebi pojednostavljenja procedura za pristup novih članica u STO. Također, govoreno je i o tijelu STO-a za rješavanje sporova između država, budući da to tijelo, pogotovo u zadnjih nekoliko godina, ima mnogo posla. To se, kako je rečeno, posebno odnosi na takozvani trgovinski rat između velikih trgovinskih sila, zbog čega je STO, samo u ovoj godini, primila oko 70 prijava za pokretanje procedura za rješavanje sporova između država.

Zajednički stav učesnika konferencije je da je STO trenutno u veoma turbulentnoj fazi, da je potreban razgovor o budućnosti organizacije i njenom opstanku, te da je neophodno jačati ulogu STO-a, u čemu se posebno računa na podršku parlamentaraca.

Naglašeno je da je upravo zbog toga ta konferencija organizovana sa Interparlamentarnom unijom, kao najvećom i najstarijom multilateralnom organizacijom koja okuplja parlamente i parlamentarce iz cijelog svijeta, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Otvaranje NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!