Kultura     | 07.12.2018. 13:48 |

U subotu posljednji dan IFET-a i proglašenje pobjednika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. decembra (FENA) - Pretposljednji dan 4. internacionalnog festivala edukativnog teatra - IFET 2018. u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica je u znaku dvije izvedbe predstava za najmlađe posjetitelje.

Danas su u zeničkom BNP-u upriličene dvije izvedbe predstave "Psić i mačkica" u produkciji Pozorišta "Bubamara" iz Beograda rađena po tekstu češkog autora Josipa Čapeka, u adaptaciji i režiji Jovana Krstića. Radi se o predstavi interaktivnog karaktera, te su djeca ravnopravni učesnici u njoj. U predstavi se progovara o ekologiji, drugarstvu, prijateljstvu, međusobnom uvažavanju, održavanju higijene i zdravlja. 

Sutra će u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica biti izvedena posljednja predstava "Hannah i Hanna" u okviru Glavnog programa 4. festivala IFET 2018. Predstava govori o dvije šesnaestogodišnje djevojke, koje su se spletom okolnosti našle u različitim pozicijama: jedna je izbjeglica, migrantkinja je sa Kosova, a druga lokalna djevojka. 

Radnja se dešava u naselju Margate u Velikoj Britaniji, u periodu od jeseni 1999. do proljeća 2000. Ali, može to biti i druga zemlja, bilo koja, i drugi grad, bilo koji. Mogu to biti i drugo dvoje tinejdžera, bilo kojeg porijekla, rasne, nacionalne i rodne pripadnosti. Reditelj Miroljub Mijatović je naglasio da predstava ima snažnu priču koja se tiče stanovnika mnogih zemalja širom svijeta. Tiče se, dakako, i stanovnika Balkana, a pogotovo građana Bosne i Hercegovine. U predstavi igraju mlade glumice Adna Hasanić i Tamara Miličević Stilić.

Na zatvaranju Festiala bit će dodijeljene nagrade 4. IFET-a, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću BNP Zenica.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

U okviru IFET-a izvedena predstava za djecu 'Gnijezdo ljubavi'

BNP - IFET 2018: Danas dvije pozorišne predstave za djecu i mlade

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta